Songpark ble grunnlagt i 2018 av musiker og datatekniker Christian Ruud.

The Power Issue
Vår 2021

Møt årets mest lovende kreative teknologi-startup

Songpark gjør det mulig for musikere å spille sammen digitalt – med revolusjonerende lite forsinkelse.

Publisert

I høst gikk nok en Creative Tech Hunt, arrangert av 657 Oslo og Innovasjon Norge, av stabelen, denne gangen på koronavennlig vis med en digital finale 25. november. Konkurransen går inn for å kåre det mest lovende teknologiselskapet innenfor kreativ bransje. Vinneren for 2020 ble Songpark, et Oslo-basert oppstartsselskap som gir musikere muligheten til å spille sammen over nett med minimal forsinkelse.

Grunnlegger og CEO Christian Ruud sier at seieren er en hyggelig anerkjennelse fra en erfaren jury, som gjør det lettere å bygge tillit overfor både investorer og kunder.

– Å vinne var kjempegøy! Det å ta en idé til marked handler om å selge framtiden, så hver eneste suksess hjelper oss videre til å skaffe den tilliten som er nødvendig, sier han.

Konkurransen har også gjort at selskapet har blitt kontaktet av flere investorer som har sett potensialet i Songpark. – Det er nå vi har muligheten til å sikre oss en veldig god deal, sier Sales & Marketing Advisor Monica Reif.

En ny verden for musikere

Det startet for nesten tre år siden, da de begynte å kikke på det nye 5G-nettet som snart skulle rulles ut. Christian er selv musiker og lette etter løsninger for å kunne spille med andre over internett. 5G ble markedsført som et mobilt nett med revolusjonerende lav forsinkelse. Songpark reiste derfor ned til Kongsberg for å teste Telenors 5G pilotløsning, og gjorde veldig lovende målinger. Det nye mobilnettet hadde lav nok forsinkelse til at musikere kunne spille i takt, men det ble raskt tydelig at det ville ta noen år før folk flest ville få 5G dekning. Da ordinært fiber- og kabelbredbånd faktisk byr på enda lavere forsinkelse, bestemte Songpark seg for å lage en løsning tilpasset vanlige folks bredbånd med sitt første produkt. PC-/Mac-/smarttelefon-programvare for lydoverføring over internett har naturlige begrensninger, så selskapet har de siste to årene programmert sin egen chip som sender og mottar lyd over internett raskere enn noe annet produkt på markedet.

– Når 5G blir tilgjengelig for folk flest, slipper vi et 5G kompatibelt produkt, men allerede julen 2021 vil vi lansere vår Teleporter for vanlige internettlinjer, fortelle gründerne.

Songpark er en plattform der musikere kan møtes og spille sammen i sanntid. Brukere lager en profil der de oppgir instrument, ferdighetsnivå og foretrukken sjanger. Ved hjelp av Songparks egenutviklede lyd-over-internett-boks, kalt Teleporter, kan man enkelt koble til mikrofonene eller instrumentene sine og spille med sine medmusikanter på andre siden av landet, med profesjonell lydkvalitet.

– Teleporter gjør det mulig å spille sammen med andre, opptil 1000 km unna hverandre med ubetydelig forsinkelse, sier Christian.

Han understreker at han elsker scener og øvingslokaler, men at digitale musikermøter vil åpne opp en helt ny verden.

– Vi kan spille med mange forskjellige band på samme kveld, uten å forlate stua, sier han.

Korona-boost

Etter planen skal produktet lanseres i fjerde kvartal av 2021, og selskapet har et hektisk år i vente. Det er mye teknologi som skal på plass innen den tid, og i tillegg skal de reise land og strand rundt for å teste produktet. De har oppnådd ekstremt gode resultater på Østlandet, men lengre reising har i en periode vært begrenset på grunn av Covid-19.

– Mellom en hytte i Hemsedal og vårt kontor i Oslo kunne vi spille sammen med under 5 millisekunder total forsinkelse. Vi gleder oss til å besøke musikere i hele landet for å vise fram teknologien i tiden som kommer, sier gründerne.

At en pandemi skulle sette begrensninger for hvor de kunne teste produktet, var naturligvis ikke noe de forutså, men koronaen har ikke bare vært negativt for Songpark. Aldri før har behovet for en digital musikerplattform vært større.

– Korona har gjort folk mer bevisste på dagens begrensninger, fordi mange har skjønt under pandemien at man ikke kan spille musikk sammen på Zoom og Facetime. Det er for mye forsinkelse og umulig å spille i takt, sier Christian.

Han poengterer at de selvfølgelig gjerne skulle hatt produktet ferdig til pandemien, fordi det hadde hjulpet kulturbransjen enormt, men at det har tatt tid å lage et så teknologitungt produkt. Derimot er han overbevist om at behovet ikke kommer til å forsvinne etter pandemien.

– Digital interaksjon er jo noe folk driver med i alle andre sammenhenger, så vi er veldig glade for også å kunne tilby det til musikere, sier Christian.

Det tøffeste med å starte opp et selskap

Selv om de begge trives godt med tilværelsen i et oppstartsselskap, legger de ikke skjul på at det blir lange dager og mye jobb. På spørsmål om det er noe de skulle ønske de visste på forhånd, svarer Christian følgende:

– En veldig stor del av det å drive et selskap er å være likvide, å sørge for å aldri gå tomme for penger. Det har tatt mye mer tid enn jeg trodde.

De er derimot enige om at den tøffeste perioden hittil var helt i starten, da de skulle skaffe investorer før de hadde et fungerende produkt. For hvordan selge inn et produkt som ikke finnes ennå? De hadde studert fryktelig mange doktorgradsavhandlinger, og alt tilsa at teoriene skulle la seg gjennomføre, men de hadde ikke noe fysisk å vise til.

– Vi måtte stå i denne situasjonen i over halvannet år.

De fikk hjelp av venner og familie i starten. Innovasjon Norge hadde også tidlig trua på prosjektet, og etter hvert begynte småinvestorene å melde seg på. Da kjernekoden endelig fungerte, og de fikk et konkret produkt å vise til, var det full fest, eller så full fest som det kan bli når alt er stengt ned.

– Det ble litt kohortfeiring med noen øl her på kontoret, humrer de.

Globale ambisjoner

Tips til deg som vil starte et selskap:

- Meld deg på alt som er

- Les alt du kommer over

- Vær åpen for innspill

- Vær ydmyk og ærlig

- Ha dekning for det du presterer

- Omfavn endringer

- Spør folk du kjenner og ikke kjenner om hjelp

Selskapet er kanskje ungt, men det skorter ikke på fremtidsambisjoner. Som Christian poengterer, virker Teleporter like bra i Paris som i Oslo, og man kan spille sammen over lange avstander. Avstanden begrenses kun av lyshastigheten i fiberlinjer. Man kan for eksempel ikke spille mellom Europa og USA, rett og slett fordi lyset bruker for lang tid på reisen. At man derimot snart skal kunne benytte seg av Songpark innad i både Europa og USA, er Christian overbevist om. I årene som kommer vil 5G bli godt utbygget og høyhastighetsforbindelser i de tusen hjem bli enda mer utbredt.

– Om få år vil Songpark være den plattformen musikere primært bruker for å spille sammen over internett, spår gründeren.