MENING
Shhh! Ikke si det så høyt.... Kanskje noen skulle finne på å stille krav til oss?
Nylig har jeg blitt bedt av to risikokapitalister om å slutte å snakke om hvor lite av kapitalen som går til kvinnelige gründere.
I går publiserte Regjeringen Gründermeldingen. En melding med total mangel på konkrete mål. Her kan de i prinsippet gjøre ingenting. De sier de skal se nærmere på ting, men setter ingen krav eller konkrete mål - selv der det ville vært gratis. Spesielt for kvinnelige gründere er dette ekstremt urovekkende.
I Norge går bare 0,8 % av risikokapital til kvinnelige gründere, mens rene mannlige gründerteams får 94,7 % av kapitalen. Tar du med crowdfunding går 93 % til menn.
“Vi må slutte å snakke om hvor vanskelig det er for kvinner. Da bare skremmer man vekk kvinner.” Dette sa en kvinnelig VC til meg i en podcastepisode av Invester i deg selv, nylig. På den andre siden sier kvinner til meg at “de vil da vel ikke la vær å føde, bare fordi noen har sagt det var vondt?”.
"Er det vanskeligere å være kvinnelig enn mannlig gründer i 2024? Er det vanskeligere å være gründer i 2024 enn i hvilket som helst annet år? Jeg vil si nei til begge spørsmålene. La oss heller snakke om dette i et lukket forum. Det hadde jeg satt pris på. Det er ikke noe diskriminering i Norge, selv om statistikken kan virke som noe annet,” skrev VCen.
Dette fikk jeg i min Linkedin-innboks, rett etter et Linkedininnlegg på tema.
Det er god dokumentasjon på at biaser gjør at vi rett og slett liker kvinnelige ledere dårligere enn menn. Hans & Hanna-studien viser dette også i Norge.
Det er ingen grunn til å tro at ikke dette skulle gjelde også for kvinnelige gründere, som jo som oftest leder selskapet de har startet.
Kvinnefientlig statistikk
Internasjonalt finner man studier som viser at kvinner får mer negative spørsmål enn menn i en pitchsammeheng, og det er vanskelig å virkelig lande godfølelsen med investorer hvis spørsmålet er: “Hvordan kan markedet for dette vært stort nok da?”. Da er det lettere om spørsmålet er “oi, hvor stort kan dette egentlig bli?”. For ikke å nevne “prove it again”-biaset som leder til at kvinner konsekvent må levere mer traction og perfomance, mens menn blir vurdert i større grad på potensiale.
Det interessante er at begge overnevnte VCer også svarte på spørsmålet om de hadde investert i noen kvinnelige gründere med at joda, de investerte i 30% teams med minst én kvinne. OK, men hva med teams på bare kvinner da?, spør jeg. Nei, det har de ikke oversikt over. OK, men hva er de resterende 70% da?
Jo, det er rene mannlige teams.
Statsstøttet kjønnsfavorisering
Shifter publiserte en oversikt over selskaper som har fått penger av Investinor også i oktober. På den listen ser jeg ti selskaper, hvorav ingen har kvinnelig gründerteams, mens én av ni har en kvinnelig gründer på teamet. Ni av ti selskaper har rene mannlige gründerteams.
Og det er det her jeg syns blir problematisk. Dette er statlige penger. Den private kapitalen må jo bare gjøre som de vil – men dette er mine skattepenger. Jeg, som kvinne og skattebetaler, hadde forventet bedre – og at flere krav settes til de fondene som man også investerer i indirekte.
Hvis 20 % av gründerne er kvinner, men vi finansierer 99 % menn – da er det noe galt med kriteriene man setter. Som et statlig organ burde mandatet være å få flere, nye bedrifter til Norge. Det er masse forskning som viser at kvinnelige gründere faktisk leverer bedre avkastning, så de kan ikke skylde på det at det ville redusert avkastningen.
Likestilling må reflekteres i finansiering
Kravene til rapportering og levering på tall burde også være konkrete. Likestilling – det er hvis det er balanse i fundingen.
Målet er ikke å finanisere bare blandete teams. Målet må være å finansiere blandede teams, rene mannlige gründerteams og rene kvinnelige gründerteams. Fordi det vil alltid være naturlig at det finnes flere i hver kategori til hvert stadium. Da kan heller ikke rapporteringen være like dårlig som den VCene som kontaktet meg ga meg: Vi finansierer 30 % teams med minst en kvinnelig gründer. Det er bare en måte å pynte på at man egentlig fortsatt finansierer over 90 % menn.
Innovasjon Norge gjør det samme: de rapporterer at de støtter 33 % kvinnerettede bedrifter. Men det er bare 14 % av gründerne som er kvinner.
Hvorfor rapporterer de på noe annet for å kamuflere den dystre statistikken? Er ikke målet å få økt tallet?
Så denne tiraden er en oppfordring til politikerne om å se på tallene og stille krav til bruk av statlige penger – bare da kan man bidra til endring. Så kan vi snakke om det latterlige beløpet på 7,5 million kroner til å “styrke Innovasjon Norges arbeid med kompetansebygging, mobilisering, involvering av kapitalmiljø og motivere til gründerskap blant kvinner” en annen gang.
Å sette krav er det som hadde betydd noe, og det hadde ikke kostet en krone.
Så ikke kom her og si at budsjettene ikke tillater det.