Hun får det gjort – Nina Riibe

– Jeg har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell
AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. I denne utgaven forteller administrerende direktør i Econa, Nina Riibe, om de fem prinsippene hun leder etter – og hvorfor hun er imponert over dagens generasjon unge arbeidstakere.
Siviløkonom Nina Riibe har hatt en innholdsrik og imponerende karriere, blant annet som administrerende direktør i Geelmuyden Kiese Norge og partner i konsulentselskapet Considium. Siden 2019 er hun administrerende direktør i arbeidstakerforeningen Econa, en interesseorganisasjon for siviløkonomer – en rolle hun kombinerer med en rekke styreverv og et masterstudium ledelse, makt og mening på siden.
Litt om deg
Hvordan beskriver du din reise i næringslivet så langt?
Innholdsrik! Det har vært opp- og nedturer. Men flest oppturer. Jeg har tatt for meg av de mulighetene som har bydd seg. Jeg har hatt en retning, for jeg fant ganske tidlig ut at ledelse falt meg naturlig. Eller det vil si, andre så det i meg, og ga meg sjansen.
Har du en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?
Jeg har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell. Det er det som får meg opp om morgenen. Så lenge jeg kjenner at jeg gjør en forskjell, så trives jeg. De gangene jeg har kjent på at jeg ikke lenger gjør det, så har det vært et tegn på at det er på tide å finne på noe nytt.
Hvordan ser en typisk dag ut for deg, og er det noe du ønsker å legge til i rutinen din fremover?
Dagene mine består av masse møter. Det er altfor mye møtevirksomhet. Jeg har et evig forbedringspotensial med hensyn til å sette av mer tid til å tenke og produsere. Det å bare springe fra møte til møte går utover kreativiteten.
Hva er ditt beste råd for å få ting gjort?
Spis elefanten én bit av gangen. Jeg er tilhenger av å gjøre ting konkret. Ting som er komplekse må brytes opp. Og så må man komme i gang. Starte. Jeg er ikke tilhenger av å diskutere i det uendelige. Enkelte ganger blir stien til som man går.
Ledelse
Hvordan bygger du tillit i teamet ditt, og hva gjør du for å få det beste ut av de du jobber med?
Jeg er målstyrt. Alt begynner med målet. Hvis vi er enige om målet, så vil neste diskusjon handle om du har det du trenger av tid og ressurser for å komme dit. Når disse avklaringene er gjort trekker jeg meg stort sett tilbake. For det å bygge tillit starter jo med å gi folk tillit. Vi må gi folk muligheten til å prøve og feile. Og det tror jeg vi har lykkes med i Econa. Vi har en kultur nå hvor det er helt åpenbart at det er lov å feile. Folk her opplever det virkelig sånn. Og så må man selvsagt ta seg tid til å evaluere.
Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor?
Jeg har skjønt at jeg har det som heter en tight-loose-tight-lederstil. Det handler om at du som leder setter retning på arbeidet i begynnelsen av et prosjekt, og deretter lar teamet finne løsninger og gjøre jobben, før du kobler deg på igjen for å sjekke at vi sammen er på rett spor.
I tillegg har jeg alltid styrt etter disse fem prinsippene:
«Forutsigbarhet fostrer trygghet som gir rom for kreativitet som leder til mestring som gir glede.»
Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?
Her handler det vel om å gi og ta. Du kan ikke forvente å bli invitert inn i alt som skjer, uten å by på deg selv. Det å heve stemmen har gitt meg en plattform. Det å delta i samfunnsdebatten, engasjere meg i saker og tematikk som opptar både meg selv og Econa som arbeidsplass og medlemsforening, har gitt meg et større nettverk – og masse glede!

Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg?
Jeg har gått på snørra noen ganger. Men så lenge man har gjort sitt beste, og er ærlig og etterrettelig, så lander man som regel med beina ned og hodet opp. Folk flest er ikke ute etter å ta deg. Også gjelder det å ta lærdom av de feilene man gjør.
Drivkraft
Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?
Jeg er på mitt beste når jeg er trygg. Så det å sørge for at man har den trygge grunnmuren hjemme har vært viktig for meg. En som alltid har ryggen min. Vi er ikke nødvendigvis enig i alt, mannen min og jeg, men likevel er han alltid en god støttespiller.
Også tror jeg det er viktig å ha flere relasjoner å lene seg på. Vi er flokkdyr. Ulike mennesker som tæpper inn på ulike måter og med ulike perspektiver i livet ditt. I tillegg handler det om å holde seg oppdatert. For meg er det viktig å lære nye ting, utvikle meg, og utfordre meg selv. Akkurat nå betyr det at jeg har kastet meg ut i et masterstudie om ledelse, makt og mening. Jeg har egentlig ikke tid, men fy søren så inspirerende det er.
Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?
Jeg ville stått litt lengre i de rollene jeg har hatt på min vei, og utforsket flere muligheter i de store systemene jeg har jobbet i. Jeg har nok vært litt utålmodig.
Hvordan setter du mål, både på et profesjonelt og personlig plan?
Jeg er målstyrt og starter alltid der. Min kongstanke med Econa for eksempel er å utvikle oss til å bli en fagforening som alle økonomer har hørt om og tatt aktivt stilling til om de skal melde seg inn i eller ikke. Vi utvikler Econa til å bli en moderne fagforening, fordi i vår tid mener jeg fagforeningene slik vi kjenner dem, begynner å bli utdaterte. Vi må ta vare på det som er bra, og så må vi legge på nye lag.
Målet mitt er at ungene mine skal få ta del i det fantastiske arbeidslivet som jeg har tatt del i 35 år nå.
Hvordan definerer du suksess, både personlig og profesjonelt?
Det er jo et stort spørsmål, med flere svar. Jeg blir for eksempel glad i hjertet når jeg har kuratert en prosess hvor 1+1 blir mer enn to, og at alle som har vært med forstår at dette hadde vi ikke fått til alene. Men suksess på et høyere plan handler om å utvikle Econa til å bli en moderne fagforening. Vi har hatt 44 prosent vekst de siste fem årene. Det er gøy. Og vi er optimistiske for fremtiden. De unge er så på. De er så til stede i sitt eget liv, på en helt annen måte enn det jeg var på den alderen. Og de er modne. Det har antagelig noe med tilgangen på kunnskap å gjøre. Jeg ser derfor lyst på den nye arbeidsstokken som vokser frem. Det er mange unge som er villige til å ta en for flokken.
Fremtidsvisjoner
Hvilke endringer ønsker du å se i din egen bransje?
Modernisering! Vi kan ikke rygge inn i fremtiden. Jeg representerer en fagforening for økonomer. Vi er både økonomenes og økonomifagets stemme i samfunnsdebatten. Den dualiteten er jeg opptatt av at vi skal balansere på en god måte. Og der mener jeg Econa skiller seg fra andre fagforeninger, som har mer fokus på enkeltmennesker enn på samfunnet vi er en del av. Jeg mener vi må hensynta begge deler.
Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?
Det kan kanskje virke som et programforpliktet svar. Men jeg mener økonomisk forståelse er helt avgjørende fremover. Ikke bare i økonomiske funksjoner, men i lederposisjoner. Vi ønsker at politikere og byråkrater lytter mer til fagekspertisen. Det finnes så mange gode analyser, som ikke blir brukt eller hensyntatt. Verden vi lever i er mer uforutsigbar enn de fleste av oss kan huske at den har vært før.
Derfor tror jeg også forestillingsevne er en viktig nøkkel. I tillegg til kreativitet, teknologisk forståelse og kunstig intelligens – selvsagt.
Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å oppnå dette?
Jeg har en drøm om at det er fellesskapet som er konkurransefordelen vår, i arbeidslivet, i venneflokken og i andre situasjoner i livet. Jeg håper vi alle sammen blir flinkere til å stille spørsmål om hva fellesskapet trenger av meg, istedenfor motsatt.