– Jeg har blitt mer effektiv av å være mer avlogga
Krever en lederstilling at du er tilgjengelig og "på" døgnet rundt? Nei, mener Anna F. Paulsen, som tidlig tok grep for å begrense skjermbruken.
Som sjefredaktør i AW Magazine og leder av Moxie Group er Anna F. Paulsen er vant til en full kalender og hektiske arbeidsdager. Nye henvendelser renner inn på e-post, i sosiale medier og andre kanaler – og mye skal følges opp.
Allikevel klarer hun å sette tydelige grenser for tiden hun er online og tilgjengelig. Vi tar en prat for å høre hvilke teknikker hun har utviklet, og hvilke fordeler hun synes at det gir.
Handler om å finne en balanse
Hvordan begrenser du tiden på digitale enheter, til tross for en lederjobb?
– Jeg har fjernet alle varslinger på telefonen, bortsett fra jobb-relatert chat, SMS og telefonsamtaler, forklarer Anna.
I tillegg har hun aktivert fokus-modus på telefonen, som starter automatisk på kvelden og varer til morgenen. På denne måten slipper hun å bli møtt med et hav av varsler når hun våkner.
– Jeg ønsker ikke at det første jeg møter om morgenen er et overveldende antall varsler, sier hun.
Selv om hun har strenge filtre på hvem som kan nå henne, medfører naturligvis rollen hennes et spesielt ansvar for å være tilgjengelig når det er nødvendig.
– Det gjelder å være pragmatisk. I noen perioder og situasjoner – for eksempel opp mot deadlines – må jeg naturligvis være mer tilgjengelig. Stikkordet er å finne en god balanse, og i hverdagen prøver jeg å være "av" så mye som mulig, sier hun.
Færre distraksjoner med enkle grep
Anna forteller at hun har gjort flere bevisste valg for å redusere antallet distraksjoner. Blant annet har hun fjernet e-post og sosiale medier-apper på telefonen og deaktivert Safari.
– Det handler om å redusere den konstante støyen og kontrollere hvordan du bruker teknologien, slik at den ikke kontrollerer deg i stedet, forklarer hun.
Men hvordan får du gjort det du skal uten disse verktøyene?
– Jeg har både e-post og sosiale medier på iPad, og denne løsningen har jeg hatt i mange år. Så i stedet for at jeg går inn på telefonen og sjekker SoMe eller mail som en refleks, setter jeg av tid til å spesifikt gjøre dette på iPaden. Da blir det en aktiv handling.
Økt ro og effektivitet
For Anna har det å redusere tiden på digitale flater ført til mange positive endringer.
– Jeg får 100 prosent mer ro til å observere, tenke og bare være i øyeblikket, sier Anna og legger til:
– Egentlig er det jeg gjør ikke særlig revolusjonerende. Jeg har jo egentlig bare gått tilbake til måten vi brukte teknologien i "gamledager" før smarttelefonen kom. Facebook kunne vi jo bare sjekke fra desktoppen før appen kom, og da ble det også en mer aktiv handling.
Hun tror færre digitale distraksjoner leder til bedre konsentrasjon og økt effektivitet.
– Jeg åpner ikke e-post flere ganger unødvendig, og det gir meg mer fokus på det som virkelig er viktig. Har du e-post på telefonen, er det fort gjort å åpne den flere ganger, bare for å tilfredsstille nysgjerrigheten, men uten å kunne gjøre noe med det, ofte fordi det krever mer, eller at du faktisk sitter ved PCen, sier Anna.
Hun beskriver også at det er morsommere å treffe venner man ikke har sett på en stund når du ikke på forhånd vet alt de gjort gjennom sosiale medier.
– Jeg slettet SnapChat allerede i januar 2022. For trenger jeg egentlig å se alt alle andre holder på med til enhver tid?
Starten på en trend?
Tror du vi kommer til å se en trend hvor ledere vil bli mer avlogget i årene som kommer?
– Det håper jeg, sier Anna og utdyper:
– Jeg tror ingen, på lang sikt, har godt av å være "på" hele tiden. Vi ser allerede at kommende generasjoner er mer bevisste på work-life balance, og det blir viktigere å sette tydelige grenser for hvordan vi bruker skjermene våre. I en tid hvor teknologien blir stadig mer integrert i hverdagen, mener jeg det er viktig å "ta tilbake" kontrollen.
– Det handler om å bruke verktøyene på en måte som tjener oss, ikke motsatt, sier hun og avslutter:
– Gevinsten er mer ro, produktivitet og tilstedeværelse – et skikkelig kinderegg!
Ønsker du å ta grep? Annas beste tips
Har du lederansvar, men ønsker å være litt mindre pålogget, både på jobb og privat? Her deler Anna sine beste tips for hvordan du gå frem.
- Kommuniser tydelig med de du jobber tettest med: Sett grenser for når og hvordan du er tilgjengelig. Si for eksempel at du ikke sjekker e-post etter kl. 20.00.
- Sett opp filtre: Hvem kan kontakte deg, og når? La for eksempel visse personer alltid komme gjennom filteret, mens andre kan vente til neste arbeidsdag.
- Bestem deg for hva du ønsker å bruke tiden din på: Vær bevisst på hva som virkelig er viktig.
- Ikke vær svart/hvitt: Noen ganger må man være mer tilgjengelig. Bruk skjønn og vær bevisst ansvaret som kommer med rollen din.