Hun får det gjort - Anne Gry R. Ringen
Fra polobanen til styrerommet: En reise gjennom verdier og ledelse
AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. Hvordan får Anne Gry R. Ringen det gjort som blant annet gründer, styrmedlem, cheif security officer og internasjonal polo spiller?
Hvordan kombinerer man rollen som gründer og chief security officer i Crown Defenze, gründer for markedsføringsbyrået Superwimz og styreleder i Arnekampanjen - og hva har internasjonal polo med dette å gjøre? Anne Gry R. Ringen balanserer tilsynelatende motstridende verdener med en tydelig forankring i verdier som lojalitet og integritet. I denne utgaven av spalten deler hun sin inspirerende tanker om karriere, ledelse og jakten på et meningsfylt liv.
Litt om deg
Hvordan beskriver du din reise i næringslivet så langt?
Min reise har vært drevet av ansvar, lidenskap og en visjon for å skape noe større enn meg selv. Jeg begynte med store drømmer om å gjøre en forskjell, og det har ført meg over hele verden, blant annet til Singapore i elleve år. Det har handlet om å kombinere styrke og sårbarhet – å ta risiko, men alltid med hjertet i det jeg gjør. Hvert steg har handlet om å balansere hardt arbeid, dedikasjon og verdier. Jeg kommer fra en verdikonservativ familie der respekt for detaljer og tradisjon alltid har stått sterkt. Jentene neiet, guttene bukket, og hodeplagg ble fjernet ved middagsbordet – små detaljer, men likevel symboler på verdier som respekt, ansvar og høflighet. Jeg vokste opp i en familie der gullsmeder, shipping og Forsvar preget både livene våre og samtalene på søndagsmiddagen. Det ga meg et fundament av disiplin og respekt for tradisjon, samtidig som jeg tidlig lærte å tenke stort.
Hverdagen dreide seg om omtanke for detaljer, som å komme tidlig i stallen, til farmors ukentlige pussing av sølvtøyet og minner fra krigen som formet hennes filosofi om å bruke de vakreste tingene til hverdags – fordi «det er i dag vi lever» og at «frihet og fred ikke er gratis». Selv om jeg så mine foreldre og besteforeldre jobbe hardt, har familieselskapene våre handlet om mer enn juveler, skip, teambuliding og diamanter – det var en videreføring av verdier som har gått i arv i flere genereasjoner og en påminnelse om at hver dag teller og at vi alle har et ansvar for å ta vare på landet vårt og skape det livet vi ønsker oss.
Disse verdiene har fulgt meg hele veien, og de har vært kompasset i min reise som gründer, styreleder, toppleder og idrettsutøver. Drømmen var å konkurrere i OL som sprangrytter, men det var jusstudiene som vant, fordi jeg drømte om å jobbe i FN og bidra til å løse globale utfordringer. Det var ikke før etter studiene jeg tok opp idretten igjen. Min drivkraft har derfor alltid vært å bygge noe som ikke bare skaper verdi, men som også gir tilbake til samfunnet, samt være et godt forbilde for barna mine og andre jenter. Gjennom årene har jeg hatt gleden av å bygge selskaper som Superwimz, familiebedriften Miit, og nå Crown Defenze, og lede sterke team og skape prosjekter som Arnekampanjen sammen med fantastiske mennesker.
Hva er en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?
Autentisitet. For meg har det alltid vært viktig å være ekte – både i hvordan jeg leder, og hvordan jeg møter verden. Enten jeg står foran et team, sitter på hesteryggen, eller jobber med en veldedig sak, er det agjørende å handle i tråd med mine verdier. Jeg tror også på å ha et dypt, empatisk engasjement – å se mennesker, lytte, og forstå hva som motiverer dem.
Hvordan ser en typisk dag ut for deg, og hva ønsker du å implementere i rutinen din fremover?
En typisk dag starter tidlig, gjerne med fysisk aktivitet før barna står opp. Da jeg bodde i Singapore var det på hesteryggen og i Norge er det løpetur i skogen. Det gir meg klarhet og fokus før jeg dykker inn i arbeid. Mye av dagen min går med til strategiske samtaler, trusselvurderinger og å bygge relasjoner. I Arnekampanjen er vi opptatt av å fremme fordelene ved å ha flere kvinner rundt beslutningsbordet, så det handler også om å være oppdatert på de nyeste målingene. Jeg prøver å sette av tid til refleksjon hver dag – det er som å gi sjelen tid til å hente seg inn. Fremover vil jeg fokusere enda mer på mindfulness og tilstedeværelse, for å sikre at jeg leder med både hodet og hjertet.
Hva er ditt beste råd for å få det gjort?
Mål, fokus, visualisering og prioritering. Få kontroll på psykologien din. Still deg selv spørsmålet: "Hva er den ene tingen jeg må gjøre nå for å føre meg et skritt nærmere målet?" Når du har svaret, gå all-in. Bruk motet ditt hvis det er skummelt. Ikke alle kan bli verdensmester, men de fleste har potensiale og interesse for utvikling. Evaluer deg selv kontinuerlig og gjør justeringer underveis.
Bedriften
Hvordan bygger du tillit i teamet ditt, og hva gjør du for å få det beste ut av de du jobber med?
Tillit bygges gjennom ærlighet, tydelig kommunikasjon og å vise at du bryr deg om menneskene bak titlene. Forskning viser også at man får tillit ved å gi tillit. Man må legge til rette for en kultur som fostrer kvalitet og energi i relasjoner, og ha et positivt orientert utviklingsarbeid hvor de ansatte gleder seg til å gå på jobb. I toppidrett og andre ekstreme prestasjonsmiljøer er dette avgjørende for suksess, noe jeg erfarte da pololaget mitt rykket opp som nummer én og slo de beste i verden. Jeg bruker mye tid på å forstå hva som driver hver enkelt –slik at jeg har en god forståelse av nøkkelelementene som fører til ekstraordinære prestasjoner. Å vinne handler aldri om én person – det er samarbeidet, tilliten og felles mål som driver oss fremover.
Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor?
En verdibasert, empatisk, tydelig og visjonær ledelsesstil. Jeg tror på å inspirere gjennom et større formål og gjennom å være et godt eksempel, og samtidig gi teamet mitt friheten til å finne sine egne løsninger gjennom utvikling, feiling og deling, samt høy grad av mestringstro.
Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?
Autentisitet, integritet og gjensidighet.
Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg?
Den mest verdifulle lærepengen jeg har lært, er at lojalitet og integritet er fundamentet for ethvert forhold – både personlig og profesjonelt. Gjennom årene har jeg opplevd å bli sveket, heldigvis sjelden, men nok til å vite hvor dypt det kan skade. Det mest sjokkerende har vært å se at selv de som på papiret fremstår som modige – som ledere, helter eller autoriteter – kan være de som viser minst mot når det virkelig gjelder.
For meg er mot, ærlighet og utholdenhet de verdiene jeg holder høyest. Det handler om å ta ansvar og våge å stå opp for det som er riktig, selv når det er vanskelig. Ta den samtalen, rydd opp i det rotet du eventuelt har forårsaket for andre, våg å se fienden i øyet. Integritet er ikke noe du kan leie inn eller forhandle frem; det er noe du velger hver eneste dag. Jeg tror på å kunne se seg selv i speilet hver kveld og være stolt av den personen du ser tilbake på – stolt av karakteren din, av de valgene du har tatt, og av hvordan du har behandlet andre. Det er det du vil huskes for. Ikke hvilken bil du kjørte eller hvor mange hytter du hadde.
Tilliten jeg gir, er ikke noe jeg gir lett, men når den først er der, er den dyp. Samtidig, om tilliten brytes, er det nesten umulig å gjenopprette den. Jeg tror på ærlighet, og at det er vår plikt å møte vanskelige samtaler med respekt og mot, ikke unnvikelse.
Samfunnet lider av for mye feighet i dag, og det er en av våre største utfordringer. Mange unngår å ta ansvar eller stå opp for noe som krever personlige ofre. I stedet for å ta den vanskelige telefonen, sender vi heller melding. Og i verste fall – ghoster. Vi lyver for å slippe unna og blir ved den kjedelige jobben fordi vi er redd for å feile. Jeg skulle ønske vi ble bedre til å oppmuntre til mot, selv i de små øyeblikkene. Det krever ikke en stor scene eller en dramatisk handling for å vise integritet – det begynner i hverdagen, i hvordan vi møter andre mennesker og står ved våre verdier. For å sitere den tyske filosofen Friedrich Nietzsche: «Løgn oppstår av feighet, sannhet av mot.»
Vi har alle har valget mellom å være en som unnviker eller en som står fast. Og jeg har alltid bestemt meg for å være den siste.
Drivkraften
Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?
Et meningsfylt liv er å våkne hver dag og vite at du bidrar til noe større enn deg selv gjennom din største lidenskap og har gode relasjoner. For meg har det alltid handlet om å kombinere mine interesser og erfaringer med en større visjon. Enten jeg støtter brystkreftforskning gjennom polo, jobber med sikkerhetsprosjekter, eller engasjerer meg for barns rettigheter, er målet alltid det samme: å etterlate en arv som inspirerer og bygger noe bedre for de neste generasjonene.
Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?
Jeg ville sagt: Lær deg å mestre ditt eget sinn og følelser tidlig. Legg bort egoet og ta ansvar for handlingene dine, for det er det som virkelig definerer deg. Du kan ikke alltid velge omstendighetene, men du kan alltid velge hvordan du reagerer på dem. Jeg ville også sagt at jeg ikke skal være redd for å stå alene, for du trenger ikke andres godkjenning for å være sterk.
Hvordan setter du mål, både profesjonelt og personlig?
Jeg starter med en visjon som jeg deretter bryter ned i mindre, konkrete mål. Deretter sørger jeg å gå fra ord til handling og evaluerer underveis.
Hvordan definerer du suksess, både personlig og profesjonelt?
Suksess er å leve i tråd med dine verdier, å bidra til å gjøre verden bedre, og å ha balanse mellom personlig tilfredsstillelse og profesjonelle prestasjoner. Til tross for mitt profesjonelle liv, er den viktigste jobben min å være mamma. Å skape trygge, lykkelige, inkluderende, modige, sterke og selvstendige barn med høy grad av selvrespekt og empati, er det viktigste jeg gjør. Dersom jeg har lyktes med det innen den dagen de fyller atten, er det et bevis på at jeg og deres far har oppnådd den største suksessen i livet!
Fremtidsvisjoner
Hvilke endringer ønsker du å se i din egen bransje?
Etter å ha bodd elleve år i Singapore, har jeg sett hvordan et av verdens mest innovative land tar tak i utfordringer med en kombinasjon av tempo, presisjon og fremtidsrettet tankegang. Singapore er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder hvordan man bruker teknologi og data for å drive utvikling – ikke bare innenfor sikkerhetsbransjen, men også markedsføring, shipping og mange andre sektorer. Det kan vi bli bedre på i Norge.
Det var i Singapore at jeg for alvor fikk øynene opp for sikkerhetsfaget, og hvor avgjørende det var å kombinere strategi, psykologi og kreativitet for å navigere i en kompleks verden. Dette inspirerte meg til å ta en mastergrad innen psykologi og sikkerhetsledelse.
Jeg ønsker også å se en sikkerhetsbransje som er mer fremtidsrettet og kreativ, med flere kvinner. Det er på tide at vi beveger oss bort fra den tradisjonelle tankegangen der sikkerhet utelukkende forbindes med menn, Forsvar og politi. Sikkerhet handler ikke bare om hard makt – det handler også om psykologi, kommunikasjon, empati, kreativitet og evnen til å forstå mennesker.
Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?
Intuisjon, empati, kreativitet, kritisk tenkning og evnen til å lede i usikre tider. Teknologi vil alltid utvikle seg, men det som skiller oss som mennesker, er vår evne til å koble oss til hverandre på et dypt nivå.
Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å realisere dette?
Jeg drømmer om et samfunn der innovasjon, demokrati og humanisme går hånd i hånd – hvor vi løser store globale utfordringer samtidig som vi aldri mister av syne hva det vil si å være menneske. For å realisere dette må vi alle ta ansvar, engasjere oss i lokale og globale initiativer, og ikke minst tro på kraften vi har til å gjøre en forskjell.