Hun får det gjort - Bente E. Engesland

Bente E. Engesland

Med ledelse følger et ufravikelig ansvar

AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. I denne utgaven forteller Bente E. Engesland om sin inspirerende karrierevei fra medieleder til selvstendig entreprenør og samfunnsdebattant.

Publisert Sist oppdatert

Bente E. Engesland er en erfaren leder og tidligere journalist med en karriere som spenner fra toppstillinger i medier som NRK og KK til globale selskaper som Statkraft og Burson-Marsteller. I dag jobber hun som selvstendig entreprenør og rådgiver, programskaper og styremedlem, med fokus på verdibasert ledelse og fremtidsrettede initiativer. Hvordan får Bente E. Engesland det gjort?

Litt om deg og din reise i næringslivet

Min første jobb var som journalist i Aftenposten, der jeg var reporter i krig, humanitære konflikter og politikk. Å fortelle historier, formidle og skape kontakt med mennesker verden rundt har alltid vært min drivkraft. Det var få kvinnelige ledere på denne tiden og jeg var først ute som leder av Aftenpostens politiske avdeling, senere nyhetssjef og politisk redaktør i NRK, før jeg ble sjefredaktør i Norges største kvinnemagasin, KK. 

Mine over 20 år som leder i Norges fremste mediehus var et intenst og spennende eventyr. Jeg kjenner meg utrolig privilegert og heldig, som tidlig fikk unike muligheter til å påvirke samfunnet. Som kommentator og programleder dekket jeg også alt fra Norges forhold til EU, til valgnettene i NRK og statsministre som kom og gikk; Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

De klassiske mediene er nå utfordret og dels utkonkurrert av sosiale medier, men lite overgår det trøkket og gjennomslaget vi opplevde med én million seere hver kveld.

Redaktørjobbene åpnet også opp for mitt neste karriereløp i internasjonalt næringsliv som kommunikasjonsdirektør i fornybar energi selskapet Statkraft, og CEO i Norge for et av verdens største kommunikasjonsbyråer, Burson-Marsteller. Ansvaret for strategisk kommunikasjon, merkevarebygging globalt og krisehåndtering i Statkraft topper nok det meste. Jeg hadde et sjeldent dyktig og dynamisk team rundt meg. Det betyr alt.

For fem år siden startet jeg som selvstendig entreprenør for første gang. Jeg er en uavhengig programskaper, strategisk rådgiver, styremedlem og involvert i impact investing. Å ta personlig risiko kan være litt nervepirrende, men gir masse energi og frihet!

Hva med din rolle nå?

Noe av det mest spennende er idéen og konseptet «Debattene om Norges fremtid», et demokratiprogram støttet av Ferd, Fritt Ord, Forskningsrådet og Amedia. Siden 2021 har vi reist landet rundt, løftet frem unge stemmer, entreprenører, annerledes tenkende og eksperter i dialoger og rundebord om vår fremtid. Vi gikk foran i å ta opp alt fra krigen i Ukraina, kampen for miljøet, til sosiale forskjeller blant ungdom og mental helse. Programmet ble utformet sammen med Johan H. Andresen og Morten Borge i Ferd og Knut Olav Åmås i Fritt Ord, tre beundringsverdige og modige ledere. Vi fikk med oss engasjerte unge journalister og innsiktsfulle redaktører i Amedia, samt kreative talenter i eventselskapet Fieldwork.

Gjennom disse programmene har jeg møtt så mange flotte folk. Vi har vunnet flere priser både hjemme og internasjonalt. Debattene om Norges fremtid er noe av det mest meningsfylte jeg har drevet med på lenge. Ta en titt ... www.norgesfremtid.com 

Akkurat nå holder jeg på med en ny programserie «CloseUp at The Conduit», sammen med min partner, Tonje Kristiansen i L.A. og Impact Invest leder Dilek Ayhan. Her møter vi visjonære, kjente og innflytelsesrike mennesker i tett-på, dyptgående samtaler, for å lære, dele innsikt og utløse initiativ innen næringsliv, politikk og kultur. Vi startet med NRKs korrespondent i Midt Østen, Yama Wolasmal og snart møter vi to av Norges fremste kvinnelige ledere, søstrene Nina og Siv Jensen og popartisten Bertine Zetlitz. Spennvidden er stor og konseptet lekent!

Bente E. Engelsand

Hva er en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?

Jeg tror på verdibasert ledelse, personlig integritet og genuin respekt for andre mennesker.

Ingen sa at livet eller ledelse er enkelt. Med ledelse følger et ufravikelig ansvar. Det er ikke alltid bekvemt og sjelden glamorøst. Men med dedikert innsats og stamina kommer resultatene.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg, og hva ønsker du å implementere i rutinen din fremover? 

Mine dager er veldig forskjellige, siden jeg jobber i ulike miljøer. Men morgenen starter alltid med flere kopper sterk kaffe og så leser jeg mye. Å skaffe seg innsikt, holde seg orientert og lære nye ting er viktig. Jeg tenker også at jeg må gjøre kunstig intelligens til min beste venn, for å lære mer.

Men jeg skriver fortsatt endel notater med penn, fordi det er bra for hjernen og befriende i kreative prosesser. Så går det i møter på nett på hjemmekontor eller fysisk andre steder, i Oslo eller på reise, der jeg har flere partnere og et stort nettverk. 

Fysisk trening er et must for å holde energien, på treningssenter, eller yoga, i skiløypa på vinteren, og svømming om sommeren. Variasjon er inspirerende! 

Hva er ditt beste råd for å få ting gjort?

Jeg lever med mye mindre rutiner enn da jeg var i konsern-ledelse og liker fleksibiliteten, men holder fast ved at det er viktig å planlegge, legge strategi og ikke minst gjennomføre. Systematikk og konsentrert jobbing er uvurderlig.

Få oppnår suksess med ren flaks. Jeg liker å forstå og analysere trender. Dette og intuisjon er en guide for hvor og hvordan jeg beveger meg. God timing er gull.

Bedriften

Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor? 

God ledelse er situasjonsbestemt og knyttet til nivået i organisasjonen, faser og bransjer. En mellomleder i en liten bedrift blir målt på andre ting enn en CEO i et stort konsern. Et gründerselskap i vekstfasen møter andre utfordringer enn et selskap som skal gjennom radikal omstilling.

Men generelt sett tror jeg på ledere som har en visjon, ser de store linjene, sikrer verdiskapning og evner å involvere sine medarbeidere, interessenter og partnere. Evnen til å se andre mennesker og være åpen for nye måter å løse problemer på er essensielt.

Det sies at GenZ (unge født etter 1997) er vanskelige å lede. Etter å ha jobbet mye med mange unge folk de siste årene er jeg uenig. Det er så lett å spre overfladiske klisjéer. 

Jeg mener vi må lytte mye mer til unge mennesker – og lære av dem. Mens min generasjon vokste opp med fred og økonomisk velstand, er ungdom i dag truffet av pandemi, krig, politisk polarisering, usikkerhet og mer sosial uro. Minst like viktig: GenZ har ny teknologi, AI og digitalisering i blodet. Bedrifter og ledere som vil lykkes, må jakte på og verdsette den neste generasjonen av talenter! 

Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?

Tenk at alle mennesker du møter er verdifulle, vær åpen for andres perspektiver. Litt for mange bygger nettverk på en overdrevent kalkulert måte eller basert på Instagram posører. Det er viktig å gi og bidra selv, ikke bare få nye kontakter. Hvis du er mer genuint interessert og leverer tilbake, blir også nettverket ditt mer naturlig og robust. Jeg er rådgiver for en del ledere som ønsker å bygge sin plattform og posisjon. Til dem sier jeg at det er lurt å tenke på hvilke miljøer som virkelig er relevante. Det er lett å la seg blende av at «alle andre er overalt». 

Hvordan definerer du suksess?

Suksess er et odiøst begrep! Men jeg vil si at vi lykkes profesjonelt når vi ser at innsatsen utgjør en forskjell til det bedre, når vi klarer å leve opp til visjonen og gjennomføre viktige mål! 

Hva har du lært mest av?

Jeg har definitivt lært mer av nederlag og smerte enn av suksess. Suksess gir oppdrift, mens smerte kan bygge resiliens. Jeg tenker særlig på mine erfaringer med kriseledelse, som 9/11 terroren da jeg var i NRK ledelsen, markedsutfordringer i avis- og magasinverden, korrupsjons-skandaler i næringslivet og en radikal global fusjon som endret premissene for jobben min som CEO. Kritiske og utfordrende faser er røffe. Men slike erfaringer har gjort meg mer uredd og lært meg mer om hva jeg skal se etter.

Bente E. Engesland

Drivkraften

Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?

Kjærligheten, den overvinner alt. Opplevelser med familie, barna, venner. Kjærlighet, nærhet, gode relasjoner og små og store opplevelser trumfer det profesjonelle. Min forlovede og jeg skal snart gifte oss, i godt voksen alder, så jeg preges vel av at jeg lever ut drømmen om det gode liv ...

I den profesjonelle sfæren betyr kanskje dette at det er viktig å elske jobben din og søke oppgaver du brenner for så langt du kan. Grip alle muligheter du får. Det er reisen i livet som er målet, ikke destinasjonen.

Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?

Jeg var altfor opptatt av å gjøre alt riktig. Til unge kvinner på vei inn i næringslivet vil jeg si: Verden er full av muligheter. Ta det med ro! Ikke tenk at alt må være perfekt.

Lytt til din indre stemme og stol på deg selv.

Jeg tror også jeg ville rådet meg selv til å spare og investere mer, fremfor å kjøpe så mye klær og sko. Men mine «vintage pieces» lever fortsatt, da.

Fremtidsvisjoner

Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?

Kunnskap og kreativitet. Med den eksplosive kraften i generativ AI og teknologi må vi også dyrke den menneskelige intelligensen. Jeg tror på kunnskap og kompetanse innen mange områder: medisin, fornybar energi, batterier, havnæringene og i en mer bærekraftig økonomi. Akkurat nå ser verden mørk ut, men vendepunkter kan og vil komme.

Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å realisere dette?

Verden står overfor så grunnleggende utfordringer, som truer klima, natur, havet, humanitære idealer – ja, hele vår eksistens. Derfor tror jeg også på kreativitet og skaperkraft. Optimisten i meg håper på at verdidrevne virksomheter, visjonære entreprenører og handlekraftige sjeler finner veier til en mer rettferdig verdensorden.