Cecilie er en av Norges mest kjente mentaltrenere.

The Transparency Issue
Vinter 2020

Å endre en følelse med en følelse

Er det bra å vise følelser? Eller er det et svakhetstegn? La oss utfordre følelsesregisteret ditt.

Publisert

Har du noen gang grått, ledd eller blitt helt hoppende rasende – i en situasjon hvor alle andre var avbalanserte steinansikter? Har du sagt til deg selv at «dette er ikke noe å grue seg til», mens hele kroppen stritter imot og vil stikke av fra det som venter? Og om du er en av dem som har full følelseskontroll, hvordan ser du på andre som blottstiller seg?

Naturlig negative

Vi mennesker har fra naturens side flere negative enn positive følelser. Dette er en gave evolusjonen har gitt oss. Opp gjennom historien har menneskearten hatt behov for et rikt monn av frykt, redsel og kampvilje for å overleve. Disse følelsene er en del av vår grunnleggende overbeskyttelsesmekanisme. Opplever du innimellom at du tenker mye negativt, er du altså ikke alene. Og det er ikke slik at vi kan styre alle følelsene våre med hodet og tenke bort alt det negative. Men følelsesreaksjonene våre er noe vi har lært av erfaring, og det går an å trene på å «styre» både tankene og følelsene våre over i en retning vi vet er sunn for oss. Det er en god nyhet, synes jeg!

Min erfaring som mentaltrener er at mange frykter sterke følelser og emosjonelle utbrudd. Spesielt i miljøer som er tøffe, hardbarka og hvor rasjonaliteten henger høyt. Men tenk gjennom dette: Hvor tøff er du ikke når du tør å stå ansikt til ansikt med de kjipeste følelsene? Og attpåtil våger å kommunisere hvordan du har det?

Følelsene forteller noe

Jeg liker sterke følelser. De forteller oss nemlig mye om hvordan vi bør forholde oss til andre mennesker. Følelsene dine forteller deg hva du har behov for, og gir deg dermed en sjanse til å dekke dette behovet. Er du lei deg, kan du søke trøst i noe eller noen. Er du glad, kan du gi noen en klem eller smile og le. Er du frustrert, kan du «blåse ut litt steam» med en kjempehard treningsøkt der du bokser filler av en sekk – eller du kan gjøre det i roligere former ved å sette ord på hva du føler til en venn, og få aksept for at det er ok å ha det slik.

Og merk mine ord: Aldri undervurder betydningen av en skikkelig debrief! Sett den gjerne i system, og ha den med deg selv eller med en god mentor.

Vis medfølelse med deg selv

Å undertrykke følelser er sjelden lurt. Likevel – om noe er galt med noe av det viktigste i livet, om jobben eller kjærligheten knirker – vil mange syns det er tryggest å legge lokk på smerten de kjenner inni seg og smile til omverdenen.

Det er liksom litt enklere å være transparent med de positive og offensive følelsene sine, fremfor de litt mer mørke og ubehagelige. Noe som er ganske normalt. Og også lurt – innimellom. Det finnes selvsagt situasjoner hvor det ikke er lurt å vise hva man føler.

Timing er et stikkord. Men et annet stikkord er også aksept. For hva om du ikke gir deg selv grønt eller rødt lys, men snarere oransje? Det som ligger mellom, og som sier «Det er ok at jeg føler meg redd nå, men jeg skal gjøre så godt jeg kan ut fra det».

Jeg kan ikke få sagt det nok: Vis selvmedfølelse med deg selv! Det innebærer ikke selvmedlidenhet, men omsorg i din indre dialog med deg selv. Over tid vil du enklere kunne håndtere følelsene dine ved å akseptere at de er der. Prøv å forstå hvor de kommer fra. Når du kjenner den underliggende årsaken til at du føler deg som du gjør, gir du deg selv en bedre sjanse til å håndtere følelsene.

Åpner du deg opp for gode mennesker rundt deg når du er trist, sint, lei eller redd, vil du få omsorg tilbake. Å merke omtanke fra andre vil gjøre at du kjenner deg bedre, og du er godt på vei til å kunne endre en følelse med en følelse. Dagens lærdom? Erkjenn, aksepter, vær åpen, transparent og lær av dine egne følelser. Da vil de ikke begrense deg eller styre deg – men gi deg større mulighet til å utvikle deg som menneske.

Kilde; Mental Styrketrening (Aschehoug, 2015) – Cecilie Ystenes Myhre

Øvelse

Er du av typen som gir gass og «grønt» lys til positive følelser som glede, engasjement og entusiasme, men undertrykker og gir «rødt» lys til følelser som irritasjon, sinne og frustrasjon?

Tenk litt gjennom dette spørsmålet, og se om du kan finne et mønster. På den måten blir du bedre kjent med deg selv og din egen håndtering av følelser. Og du øker sjansen til å lære deg å endre en følelse med en følelse.