Hun får det gjort - Charlotte Faarlund Gundhus

Charlotte Faarlund Gundhus

– Ikke undervurder verdien av en tidlig start

AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. I dette intervjuet forteller Charlotte Faarlund Gundhus, Head of Communications and Corporate Affairs i Deloitte, om hvorfor nysgjerrighet er en viktig egenskap, og hvilke triks hun har for å få oppgavene unna.   

Publisert Sist oppdatert

Litt om deg

Hvordan beskriver du din reise i næringslivet så langt?

Positiv og variert! Jeg startet min karriere i rekrutteringsbyrået Hammer & Hanborg hvor jeg var så heldig å ha en ekstremt god leder som ga meg tillit og ansvar fra første dag. Mange vil si at hun kastet meg på dypt vann, men det er også da man vokser og lærer mest – det har jeg tatt med meg videre og søker derfor alltid å jobbe utenfor komfortsonen. Fordelen med å jobbe med rekruttering er at man får innblikk i mange ulike arbeidsgivere. Jeg peilet meg derfor raskt ut hvor jeg kunne tenke meg å jobbe for å bli en bedre kommunikasjonsrådgiver. Veien gikk videre til Gambit Hill&Knowlton hvor jeg raskt ble en av de yngste i ledergruppen, i et nokså kompetitivt og mannsdominert miljø. Jeg elsket det høye tempoet, variasjonen i arbeidshverdagen og den faglige kunnskapen, og det var ikke før ni år senere – da jeg ble kontaktet av Deloitte – at jeg tenkte det var på tide å røre på meg. 

Hva er en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?

Ikke vær redd for å stille spørsmål eller si meningen din. Nysgjerrigheten min har tatt meg langt, den vil jeg aldri gi slipp på.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg, og hva ønsker du å implementere i rutinen din fremover? 

Med tre små barn er morgenene nokså hektiske, men jeg prøver å skvise inn en treningsøkt på mølla før dagens første møte. Har jeg hjemmekontor trener jeg i lunsjen. Trening gir meg energi og overskudd og er essensielt for at jeg kan prestere på jobb og hjemmebane. Jeg har ofte mye møter, derfor har jeg en ambisjon om å implementere flere av teamsmøtene på øret eller oppfordre til gående møter med teamet mitt. 

Hva er ditt beste råd for å få det gjort?

Kutt ut prokrastineringen og begynn i det små. Ikke undervurder verdien av en tidlig start. Det er så mye lettere å få ting unna når man først har kommet i gang. Jeg har ofte erfart at ting tar lenger tid enn forventet eller at en oppgave viser seg å være mer krevende enn antatt. De gangene jeg begynt så smått på oppgaven har det vært vesentlig lettere å komme i gang når jeg ikke kan utsette det lenger, og jeg vet umiddelbart hvordan jeg skal angripe arbeidet. 

Bedriften

Hvordan bygger du tillit i teamet ditt, og hva gjør du for å få det beste ut av de du jobber med?

For meg handler tillitsbygging om å være genuint interessert i hver enkelt medarbeider - både faglig og som menneske. Jeg praktiserer åpen kommunikasjon og er tydelig på at det er lov (og ønskelig) å prøve og feile. Vi måler resultater, men bruker det som et verktøy for læring og utvikling, ikke som et pressmiddel. Jeg tror det beste kommer fram i folk når de føler seg trygge og støttet, samtidig som de har tydelige mål å strekke seg etter.

Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor? 

Jeg tror ikke på én bestemt ledelsesstil eller en 'one size fits all'-tilnærming. For meg handler god ledelse om å se hele mennesket og forstå at hver medarbeider er unik. Jeg jobber styrkebasert, som betyr at jeg aktivt kartlegger og dyrker frem de individuelle styrkene hos hver enkelt. Når vi vet hva folk er gode på og brenner for, kan vi sette sammen komplementære team der folk får blomstre og spille hverandre gode.

Jeg er genuint nysgjerrig på mennesker og bruker tid på å bli kjent med hver enkelt. Det handler ikke bare om hva folk kan, men også om hva som motiverer dem og gir dem energi. Ved å bygge team basert på komplementære styrker, skaper vi et miljø der folk både yter sitt beste og trives med det de gjør. Det gir resultater som er bærekraftige over tid, både for individet og organisasjonen.

Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?

Nysgjerrighet og åpenhet. 

Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg?

Skriftlig og muntlig kommunikasjon er to vidt forskjellige ting. Her kan ett og samme budskap tolkes helt forskjellig basert på hvordan man leser det. Jeg fikk hakeslepp da en kollega sa jeg var brutal på skriftlig kommunikasjon fordi jeg ikke brukte emojis. Jeg tror det er lett å glemme at de digitalt innfødte kommuniserer annerledes – selv for en kommunikatør! 

Drivkraften

Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?

For meg personlig handler det om å finne sin plass – hvordan jeg bidrar og passer inn som brikke i det store puslespillet. Ikke minst finner jeg mening i å gi og stille opp for andre rundt meg. 

Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?

«Stol på din egen dømmekraft og ikke vær redd for å ta plass». Det er lov å være ambisiøs og samtidig omsorgsfull – de to tingene utelukker ikke hverandre. Og husk at god kommunikasjon handler like mye om å lytte som å snakke.

Hvordan setter du mål, både profesjonelt og personlig?

Jeg tror på å sette tydelige, målbare mål som samtidig gir rom for kreativitet og personlig vekst. Profesjonelt jobber jeg med teamet for å definere felles mål som alle føler eierskap til. Personlig setter jeg mål som utfordrer meg til å utvikle meg, men som også er realistiske. Det viktigste er at målene motiverer og inspirerer, ikke at de føles som en tvangstrøye.

Hvordan definerer du suksess, både personlig og profesjonelt?

Profesjonelt definerer jeg suksess som å skape resultater sammen med andre. Det handler ikke bare om tallene, men om hvordan vi kommer dit – at teamet vokser, lærer og trives underveis. Personlig er suksess for meg å kunne være tro mot verdiene mine, fortsette å utvikle meg, og ha en positiv innvirkning på mennesker rundt meg.

Fremtidsvisjoner

Hvilke endringer ønsker du å se i din egen bransje?

Jeg ønsker å se en bransje som omfavner både teknologi og menneskelige relasjoner. Vi trenger mer mangfold i tankesett og bakgrunn, og jeg vil se flere unge ledere som tør å utfordre etablerte sannheter. Samtidig må vi bli enda bedre på å måle effekt på en måte som motiverer og utvikler, ikke begrenser.

Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?

De åpenbare ferdighetene er digital kompetanse og evnen til å navigere i ny teknologi. Men jeg tror de virkelig verdifulle ferdighetene vil være de menneskelige: emosjonell intelligens, kreativ problemløsning, evnen til å lære og tilpasse seg, og ikke minst kunne kommunisere effektivt på tvers av generasjoner og plattformer. Dette ser vi allerede i dag med forskjellene i hvordan ulike generasjoner kommuniserer. Vi vet ikke hva slags kompetanse vi vil trenge i fremtiden – mindset og drift trumfer kompetanse. 

Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å realisere dette? 

Jeg drømmer om et samfunn der vi klarer å kombinere teknologisk fremgang med menneskelig vekst og bærekraft. Der vi måler suksess ikke bare i tall og grafer, men i hvordan vi påvirker mennesker og miljøet rundt oss. For å komme dit må hver enkelt av oss ta ansvar – være nysgjerrige, åpne for nye perspektiver, og villige til å bidra til positiv endring. Som leder ser jeg det som mitt ansvar å gå foran som et godt eksempel og skape arenaer der folk kan vokse og utvikle seg.