Drømmer du om å reise og oppleve – samtidig som du jobber? Slik kan du bli en digital nomade.
Høres det forlokkende ut å pakke kofferten, og så bare reise rundt på ubestemt tid og jobbe litt her og litt der? Ta et halvår i Paris, noen måneder på en strand i Mexico eller hvorfor ikke New York? Da er du ikke alene – og stadig flere velger å gjøre drømmen til virkelighet.
Nå i januar, når kulda og mørket ligger som et teppe over landet, virker det kanskje tanken på å bryte ut av ni-til-fire-tilværelsen og legge ut på eventyr samtidig som du tjener til livets opphold, ekstra fristende. Og det er mulig! For i takt med økt digitalisering har løsninger for hjemmekontor og fjernarbeid blitt bedre og bedre. Mange av oss har jobber som vi bare trenger en datamaskin for å utføre – og det åpner en verden av muligheter.
Du kan for eksempel sitte på en fortauskafe i Lisboa eller på en hytte i den norske fjellheimen, samtidig som du holder kontakten med kollegaene dine via Teams og andre samarbeidsplattformer. Mange digitale nomader er frilansere eller selvstendig næringsdrivende, men også stadig flere ansatte i tradisjonelle selskaper har fått muligheten til å jobbe eksternt.
Selve begrepet "digital nomade" stammer fra en bok publisert i 1997 av Tsugio Makimoto og David Manners, hvor de beskriver hvordan teknologiske fremskritt, spesielt innen kommunikasjon og internett, vil gjøre det mulig for folk å utføre sitt arbeid uavhengig av geografisk beliggenhet.
Særlig etter pandemien har livsstilen virkelig tatt av, og i denne rapporten anslås det at rundt 35 millioner mennesker definerer seg som en digital nomade.
En fantastisk frihet – men vær obs på dette
En av de største fordelene med å være digital nomade er frihet og fleksibilitet. Du velger selv når og hvor du vil jobbe, og kan tilpasse arbeidsdagen etter hva som passer deg best. Denne fleksibiliteten gjør det lettere å utforske nye steder. En del digitale nomader velger også å bo på steder med lavere levekostnader for på den måten å spare penger. På den måten kan man for eksempel jobbe redusert en periode, og i stedet prioritere å reise og utforske.
Men selv om livet som digital nomade kan virke som en drøm, er det viktig å være bevisst på at livsstilen også kommer med noen utfordringer. Derfor er det viktig å gjøre gode forberedelser før du bestiller en enveisbillett ut i verden. Vurder grundig om jobben din faktisk egner seg, og hvordan du best kan håndtere det praktiske.
Økonomisk uforutsigbarhet
Om du jobber som frilanser er du sikkert vant til at inntektene kan være uforutsigbare. Det kan bli ekstra utfordrende når du ikke er på hjemmebane. Det er viktig å ha en god økonomisk plan, og å bygge opp en portefølje av kunder eller prosjekter som kan gi stabilitet.
Ensomhet
Det er greit å være forberedt på at du vil føle deg ensom iblant. Selv om du garantert kommer til å bli kjent med masse spennende nye mennesker, kan det være vanskelig å opprettholde nære, langvarige relasjoner siden konseptet handler om å reise rundt.
Heldigvis blir kontorfellesskap hvor man kan leie seg en plass for kortere eller lengre tid, mer og mer vanlig – og det er en genial måte å møte andre som deler samme livsstil. (I tillegg til at du får raskt internett!)
Manglende struktur
Som digital nomade har du friheten til å surfe på dagtid og jobbe om kvelden, eller jobbe i helgen og ta fri mandag og tirsdag. Men jobb og fritid kan også flyte sammen på en uheldig måte, noe som gjør det vanskelig å sette grenser. Når kontoret er hvor som helst, er det lett å jobbe utover vanlige arbeidstider, noe som i verste fall kan føre til utbrenthet. Å lære å sette klare grenser og finne balansen mellom arbeid og hvile er derfor essensielt for å opprettholde en sunn livsstil som digital nomade. Og husk – det er ikke noe nederlag dersom du kjenner at du etterhvert lengter etter stabilitet og faste rutiner!
En økende trend
I takt med at flere ønsker å hoppe av hamsterhjulet og utforske en annen måte å jobbe og leve på, har det også kommet på plass infrastruktur og ordninger som gjør det lettere å være en digital nomade. For eksempel har flere land og byer begynt å tilby spesifikke visumordninger for digitale nomader, som gir dem rett til å bo og arbeide i landet i en lengre periode, samtidig som de da betaler skatt og bidrar til lokaløkonomien. Eksempler på slike visum inkluderer Estlands "Digital Nomad Visa" og Portugals "D7 Visa".
Hopp i det
Er du nysgjerrig på livet som digital nomade og tenker at det kan være noe for deg? Det er bare en måte å finne det ut på – hopp i det! Livet er for kort til å ikke prøve.