I medvind: Gründerne av Markedssjefene, Kjersti R. Borander (t.v.) og Trine Romskoug (i midten), sammen med CEO Ellen Bergene-Engen (t.h.).

– Vi skal redefinere måten Norge løser markedsføring på

Det startet som en kjøkkenbord-idé i 2013. I dag er Markedssjefene et av Norges største og raskest voksende konsulentselskap innen markedsføring – og en av få Gasellebedrifter med kvinnelige ledelse.

Publisert Sist oppdatert

– Så fort vi hadde ti minutter til overs, var det opp med Macen. Vi klarte å skvise inn veldig mye jobb til alle døgnets tider. 

Trine Romskoug ser tilbake på de første hektiske årene etter at hun og Kjersti Rynning Borander bestemte seg for å ta sats og starte Markedssjefene, et konsulentselskap som i dag har 40 ansatte og en omsetning på over 53 millioner kroner. Hva er egentlig hemmeligheten bak suksessen? Vi tok en prat med de to gründerne og daglig leder Ellen Bergene-Engen om hvordan det hele startet, hva som driver dem – og hvorfor det lønner seg å gutse.

Hva skal barnet hete?

Konseptet bak Markedssjefene er «marketing for hire» – å leie ut markedsførere for kortere eller lengre perioder. Ideen oppsto da Kjersti og Trine, bekjente fra Nordstrand og erfarne markedssjefer i større selskaper, satte seg ned rundt kjøkkenbordet hos Kjersti for å diskutere mulighetene for å starte noe eget.

– Vi ønsket å bruke markedsføringskompetansen vår på en ny måte, og så samtidig en åpning i markedet, forteller Trine. 

De hadde lagt merke til at mange små og mellomstore bedrifter ofte ikke hadde en egen markedsavdeling, eller at én person håndterte markedsføringen alene. 

– Tanken var at disse bedriftene kunne ha stor nytte av å leie inn markedssjefkompetanse, slik at de fikk tilgang til markedsføring av høy kvalitet uten risikoen og kostnadene ved en fast ansettelse, forklarer hun.

Var «marketing for hire» et kjent begrep i bransjen?

– Overhodet ikke, konstaterer Trine kjapt, og utdyper:

– Vi kalte det ikke «marketing for hire» i starten, vi heller. Det var litt sånn «hva skal barnet hete?», og det tok noen år før begrepet ble en del av strategien vår. Da vi startet var vi alene i dette segmentet – og det er fortsatt ingen som jobber helt likt som oss etter så mange år. 

Utrolig hvor mye kapasitet du får

Markedssjefene ble etablert i juni 2013, og Trine og Kjersti ga seg selv fire måneder til å få bedriften opp og stå. Deretter skulle de gjøre opp status – var dette liv laga?

– Vi skjønte raskt at vi kunne dekke mange av behovene til en markedsavdeling, og det tok ikke lang tid før vi var fullbooket, sier Kjersti.

De første årene gikk i ett. I ordinær arbeidstid var de ute hos kunder, mens kvelder, helger og alle ledige stunder gikk med til administrasjon, planlegging og videreutvikling av selskapet.

– Arbeidspresset i starten var enormt. Det var bare oss to – vi var både ledelsen, salgsavdelingen og selve produktet, samtidig som vi begge hadde ganske små barn i den perioden, forteller Kjersti.

Gründertilværelsen er lik hardt arbeid og lange arbeidsdager?

– Vi hadde egentlig planer om å gå imot den trenden, ler Trine. – Målet var å ikke jobbe så mye, men vi innså raskt at det ble akkurat slik vi hadde fått beskjed om.

Likevel fant de krefter de ikke ante at de hadde.

– Jeg tror vi alltid har sett på dette mer som en livsstil enn en jobb. Når du virkelig brenner for en idé og ønsker å starte for deg selv, er det utrolig hvor mye kapasitet du plutselig får, sier hun.

Gasellebedrift, igjen og igjen … og igjen 

Etter hvert ble oppdragene for mange til at de to gründerne kunne håndtere arbeidet alene – de trengte forsterkninger. I 2015 ansatte de sin første konsulent, og derfra begynte snøballen for alvor å rulle.

– Enkelte år har vi ansatt opptil 10–12 nye medarbeidere, forteller Kjersti.

Tallene taler sitt tydelige språk: De siste tre årene har selskapet hatt en vekst på 125 prosent, og Markedssjefene har blitt utnevnt til Gasellebedrift hele fem ganger – senest i 2024.

Markedssjefene har blitt kåret til Gasellebedrift hele fem ganger, senest i 2024.

– Vi stopper ikke opp og klapper oss på skulderen så ofte, men det er selvfølgelig veldig stas og et kjempebevis på at vi har lykkes, sier Trine. 

Hun understreker at de aldri hadde klart det alene. 

– En helt avgjørende faktor for suksessen har vært å ansette dyktige folk som virkelig ønsker å ta Markedssjefene videre.

Kunsten å komme gjennom en krise 

Livet som gründer innebærer å få problemstillinger og utfordringer servert på løpende bånd – slik var det også for Kjersti og Trine.

– Det er utrolig mange ting man må ta stilling til som oppstartsbedrift. Noe av det mest utfordrende for oss, og det tror jeg veldig mange andre gründere kan kjenne seg igjen i, er at rammebetingelsene er så variable, sier Kjersti og legger ikke skjul på at de gjerne skulle sett mer forutsigbarhet i norsk gründerpolitikk.

En av de største prøvelsene kom i mars 2020, da pandemien traff landet med et smell og alle kundene dro i bremsen samtidig. 

– Som de fleste andre i vår bransje ble vi nødt til å permittere, men det tok ikke lang tid før vi var tilbake i full drift. Kundene oppdaget raskt at de hadde et behov for markedsføring og kommunikasjon allikevel, bare på en litt annen måte, forteller Kjersti. 

Trine nikker bekreftende: 

– Vi kom oss veldig godt gjennom den krisen. Det var egentlig bare en bekreftelse på at det er behov for oss i både opp- og nedgangstider, så lenge vi tilpasser oss markedet.

Fra SMB til store merkevarer

Noe skjedde i pandemien. Fra å jobbe primært med små og mellomstore bedrifter, ofte innenfor B2B-segmentet og økonomi/IT, begynte flere kjente merkenavn å dukke opp på Markedssjefenes kundeliste.

– Dette var i stor grad B2C-bedrifter og i dag består mye av kundebasen vår av store merkenavn, forteller Trine.

Daglig leder Ellen, som tok over rollen etter Kjersti i 2024, utdyper:

– Vi har utviklet oss til å bli et rent konsulentselskap som leverer markedsføringstjenester, og har gått fra å jobbe med mange små kunder til å ha færre, men større oppdrag. Nå går vi ofte inn i etablerte markedsavdelinger og dekker det behovet kundene har – helt uavhengig av bransje.

Gode på casting 

Ellen beskriver konsulentene som «generalister med spisskompetanse»: Gode allroundere, samtidig som de er lidenskapelig opptatt av et spesifikt fagområde, enten det er merkevarebygging, innholdsmarkedsføring eller kampanjeplanlegging. I tillegg har de noe like viktig – nemlig den rette konsulentinnstillingen.

– Jobben krever en spesiell personlighet. Du må kunne omstille deg raskt, være åpen og nysgjerrig, samtidig som du bygger gode relasjoner og skaper verdi for kundene fra første stund, sier Ellen.

For når de ansatte er selve produktet, gjelder det å rekruttere med teft og kløkt. 

– Vi er helt avhengig av at alle er gode i faget sitt, naturligvis, men fag kan læres. Konsulentinnstillingen derimot, må være der fra start, forklarer Trine. – Jeg vil si vi har vært flinke til å «caste» de rette personene, og fulgt magefølelsen når det gjelder hvem som passer i rollen. 

Hun forteller at det aldri har vært mangel på gode kandidater.

– Vi er den heldige situasjonen at vi kan plukke fra øverste hylle. Mange søker seg til oss fordi de ønsker å bli en del av et stort fagmiljø og jobbe med noen av Norges mest kjente merkenavn. I tillegg har vi jobbet strategisk med å bygge merkevaren Markedssjefene.

Et miljø å hente kompetanse fra 

Hvordan skaper man en sterk kultur og tilhørighet i en bedrift hvor de fleste ansatte tilbringer arbeidsdagen rundt omkring på forskjellige arbeidsplasser? Det spørsmålet har trioen tenkt mye på – og jobbet målrettet med. 

– Nettopp fordi vi fysisk befinner oss på ulike steder, er vi spesielt opptatt av å bygge et godt arbeidsmiljø og sterke relasjoner, både mellom leder og ansatt, og mellom kollegaer, forteller daglig leder Ellen. 

– Alle skal kjenne at det er Markedssjefene de tilhører, og at de er en del av et faglig sterkt fellesskap, understreker Kjersti. 

Hele gjengen samlet: Kjersti, Trine og Ellen er opptatt av å bygge et stekt lag, både faglig og sosialt.

Gjennom faste ukentlige og månedlige møtepunkter samles hele gjengen i Markedssjefene for både faglig utvikling og sosialt samvær. Kunnskapsdeling og tett dialog noe Trine, Kjersti og Ellen legger særlig vekt på.

– Vi lærer utrolig mye ute i oppdrag, og derfor er det viktig å ha arenaer hvor vi kan dele ny kunnskap og erfaringer med hverandre, sier Trine. 

Omfavner teknologien, men bevarer det menneskelige 

Kunstig intelligens – temaet på «alle» frokostseminarer om dagen, og kanskje den største utfordringen markedsføringsbransjen står overfor. Markedssjefene ser først og fremst muligheter med den teknologiske utviklingen, og kan skilte med egen AI-ansvarlig, AI-kvelder og AI-strategi. 

– Vi forsøker å holde oss så langt vi klarer i forkant av utviklingen, og er godt i gang med integrering av ulike AI-verktøy både i vårt interne arbeid og ute hos kunder. Kunstig intelligens har uten tvil bidratt til å effektivisere leveransene våre, forteller Ellen. 

– Men vi er veldig bevisste på at vi må bevare det menneskelige, kreativiteten ligger fortsatt hos menneskene. 

Flere undersøkelser viser at mange norske bedrifter ønsker å ta i bruk kunstig intelligens, men vet ikke helt hvor de skal begynne? 

– Ja, en del famler litt og vi føler et ansvar for å vise kundene våre hvordan de kan ta AI i bruk på en smart måte innen markedsføring, og hvordan vi kan samarbeide enda bedre ved hjelp av teknologi, sier Kjersti.

Kvinner som former fremtiden 

Dere er en av få gasellebedrifter med kvinner i toppledelsen, styret og på eiersiden. Faktisk ledes kun syv av hundre vekstselskaper ledes av en kvinne, hvorfor er det slik i Norge 2025? 

– Dette har vi reflektert mye og lenge over. En mulig forklaring kan være at kvinner ofte har en mer forsiktig tilnærming til vekst, mens menn tradisjonelt tenker stort tidligere. Et annet problem er at kvinnelige gründere mottar langt mindre oppstartsmidler og investeringer fra investorer, sier Trine. 

Hun skulle gjerne sett flere vekstselskaper med kvinnelige ledere og eiere, og tror kvinner må bli flinkere til å utfordre både seg selv og hverandre. Men det er ingen grunn til å svartmale situasjonen. 

– Det skjer en endring her og nå, og jeg tror stadig flere selskaper innser at de presterer bedre dersom de har flere kvinner i ledelsen. 

Smi mens jernet er varmt! Det er rådet Kjersti har til kvinner som ønsker å starte en egen bedrift. 

– Det ligger veldig mye læring i å sette ideen ut i livet og se hvordan markedet responderer. Venter du for lenge, risikerer du at noen andre tar ideen i mellomtiden eller at mulighetsvinduet lukker seg. 

Trine legger til at det er smart å starte med noe du allerede kan – det blir uansett nok utfordringer og ting å lære underveis.

– Jeg er glad vi valgte å gründe noe innen markedsføring. Å bygge et selskap var jo i hvert fall noe vi ikke kunne fra før, så det var en stor fordel å ha fagkompetansen å lene oss på. Det tror jeg har vært en viktig suksessfaktor for oss.

Hvordan ser veien ut videre for Markedssjefene?

– Det er ikke tvil om at vi har ganske store vekstambisjoner de neste årene, sier Kjersti lurt.

– Visjonen vår er å redefinere måten Norge løser markedsføring på. Med et knallsterkt lag av dyktige ansatte, spennende kunder og den nyeste teknologien i ryggen, er jeg sikker på at vi lykkes.