Marie Nord oppfordrer til å stille spørsmål til deg selv om du er fastlåst i en jobb som går utover den psykiske og/eller fysiske helsen din.

Hvis jobben gjør deg syk, bytt jobb

Hver fjerde nordmann ønsker å bytte jobb, samtidig har Norge et av de høyeste sykefraværene blant OECD-land. Kan det være en sammenheng mellom mistrivsel på jobb og det høye sykefraværet? I så fall er det kanskje på tide å spørre seg om man bør bytte jobb, og kanskje til og med yrke.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har en mistanke om skjevhetsbias i disse spørreundersøkelsene. Vi ønsker ofte å gi et godt inntrykk, så om man blir spurt gjennom en spørreundersøkelse om man trives på jobb vil kanskje de aller fleste svare ja. Men måles dette opp mot hvor mange som ønsker å bytte jobb, så er virkelighetsbildet kanskje et litt annet? 

Har vi en hvilepute i at vi har en hyggelig sykemeldingsordning i Norge, i stedet for å ta tak i våre egne liv og våre egne karrierer?

Vi tilbringer store deler av livet på jobb, men for mange av oss er ikke jobben en kilde til glede og mestring. I stedet oppleves den som en energityv som skaper stress, utilfredshet og i verste fall helseplager. Tall fra SSB viser at én av tre arbeidstakere føler at innsatsen de legger ned ikke står i forhold til belønningen de får. For noen kan dette lede til utbrenthet, sykdom og en følelse av å være fastlåst i en situasjon de ikke vet hvordan de skal komme seg ut av. 28,2% føler seg psykisk utmattet etter jobb og det er også her sykefraværet øker mest, på psykiske helseplager (SSB).

Jeg har selv kjent på hvordan det er å være utbrent. Og det var først da jeg våget å bytte retning at jeg innså hvor mange muligheter som finnes. Arbeid er mer enn bare en lønnsslipp - det er en del av livet som bør gi mening, tilhørighet og utvikling. For meg var det å bytte jobb en avgjørelse som ikke bare endret arbeidshverdagen, men også hele livskvaliteten min.

Som karrierecoach møter jeg stadig flere mennesker i samme situasjon, som føler at jobben tapper dem for energi og overskudd. Kanskje det er på tide at vi snakker mer om dette – og om muligheten til å velge noe annet. Livet er rett og slett for langt til å mistrives på jobb.

Å våge å bytte retning 

For mange kan tanken på å bytte jobb virke skremmende. Det er usikkerhet knyttet til økonomi, kompetanse og risikoen for å velge feil. Men det er også viktig å huske at vi lever i en tid der fleksibilitet og livslang læring gir flere muligheter enn noen gang. Mange finner nye veier gjennom etterutdanning, nettbaserte kurs eller ved å utforske sine egne nettverk. Som coach ser jeg hvordan mennesker som først er skeptiske finner tilbake til motivasjon og arbeidsglede når de våger å ta steget.

Når jeg nå møter mennesker som vurderer å bytte jobb, men kvier seg, oppfordrer jeg dem alltid til å undersøke hva som faktisk skal til. Det finnes hjelp, støtteordninger og muligheter – ofte er det bare motet som mangler.

Finn ut hva du trenger

Dersom du føler deg fastlåst i en jobb som påvirker helsen din, kan det være verdt å stille noen ærlige spørsmål til deg selv. 

Først og fremst, hva ønsker du deg? Hva er det som mangler i jobben din i dag? Hva gir deg glede og energi?

Deretter kan du se på mulighetene dine. Undersøk hvilke bransjer som etterspør kompetansen du har, eller som appellerer til interessene dine.

Hva trenger du for å lykkes? Ofte kan små grep, som å delta på kurs eller snakke med en rådgiver, gi en klarere vei fremover. 

Hvordan kan du starte trygt? Det å spare opp en økonomisk buffer eller begynne å utforske nye retninger ved siden av den nåværende jobben, kan gjøre overgangen enklere.

Hvis du våger å ta steget, kan du oppdage at livet byr på muligheter du aldri visste fantes. 

Mistrives du på jobb til den grad at du blir sykemeldt, bør du ikke bare stille spørsmål ved arbeidsplassen din – kanskje det er på tide å stille spørsmål ved yrkesvalget ditt?