Hun får det gjort - Cecilia Flatum leder i Deloitte
Kombinasjonen av prioriteringer og disiplin er broen fra prat til handling
AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. Hvordan får Cecilia Flatum det gjort som blant annet leder i Deloitte Consulting Norge?
Cecilia Flatum, leder av Deloitte Consulting Norge, har hatt en karriere som spenner over offentlig sektor, konsulentbransjen og idrettspolitikken. Hun startet som controller på Ullevål universitetssykehus, og har hatt betydelige idrettspolitiske verv, inkludert president i Norges Snowboardforbund og visepresident i World Snowboard Federation. I denne utgaven av spalten deler hun sine inspirerende erfaringer og innsikter fra den solide ledererfaringen.
Litt om deg
Hva motiverte deg til å velge karriereveien din?
Jeg startet min karriere som controller på Ullevål universitetssykehus. Det var helt tilfeldig, men min første jobb ga meg en unik innsikt i en sektor som ligger mitt hjerte nær. Videre jobbet jeg med å bli skikkelig god i noe, og det ble å lede store nasjonale transformasjonsprogrammer innen helse. Dette førte meg etterhvert inn i lederrollen i Deloitte.
Jeg har valgt å bli god i noe som engasjerer meg og spiller på mine styrker. Da har dører åpnet seg, og karrieren har på en måte valgt meg.
Hvordan beskriver du din reise i næringslivet så langt?
Som nyutdannet startet jeg som controller på Ullevål universitetssykehus, og jeg ble raskt økonomisjef. På Ullevål møtte jeg noen veldig hyggelige Deloitte-konsulenter, og jeg søkte meg til konsulentbransjen ettersom jeg likte å jobbe prosjektbasert og å ha fleksibilitet.
Etter 13 år, og en tvillingmammapermisjon, vurderte jeg å slutte. Men ledelsen i Deloitte fanget meg opp og jeg fikk muligheten til å gå inn i nye nasjonale og internasjonale roller, i parallell med klientarbeid. Jeg ga Deloitte en ny sjanse, og fant stor mening i å jobbe både med klienter og samtidig utvikle bedriften.
Jeg elsker Deloitte. Mine kolleger er utrolig flinke og jeg lærer nye ting hele tiden! Det er også et enormt globalt selskap som hele tiden investerer i nye områder og ny teknologi, og åpner nye dører og karriereveier.
Hva er en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?
En av mine store drivkrafter er å få til en endring i samfunnet og i enkelt-mennesket. Jeg liker å utfordre det etablerte og prøve å finne måter å utvikle både team og selskap. Mitt andre prinsipp er å alltid sikre at jobb, familie og egen helse er prioriteter. Vi er en aktiv familie, og jeg er veldig tøff på prioriteringene for å sikre dette kinder-egget.
Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Jeg starter med et godt morgenrituale. Dette er en kort treningsøkt, meditasjon/ skrive litt dagbok, og så legge en plan for dagen. Da starter jeg dagen med god energi og balanse. Hjemme er jeg ansvarlig for morgenlogistikken. Deretter suser arbeidsdagen avgårde. Mine dager er veldig varierte. Det kan være samtaler med andre ledere, jobbintervjuer, tilbudsarbeid, workshops og ledermøter. Om kvelden prioriteres trening og familietid. Jeg legger meg, stort sett, alltid tidlig.
Hvordan balanserer du jobb og fritid, og hva betyr det for deg?
Jeg tilstreber å ha en ok balanse mellom jobb, familietid og egentid over en lengre tidsperiode, og ikke på en dag-til-dag basis. Jeg leder flere fantastiske team, og gode lederteam er helt avgjørende for å lykkes med balansen. I tillegg er jeg helt rå på å prioritere. Jeg er inspirert av idretten, og vet at ingen blir verdensmester av å kjøre bare høy-intensitetsuker. Så noen uker planlegger jeg bevisst kortere dager, slik at jeg bygger motstandsdyktighet/resiliens.
Hvilke personer har vært viktige i din karriere, og hva har du lært av dem?
Jeg har alltid observert andre ledere og er som en svamp etter å trekke til meg andres væremåte og lederstil. Jeg hadde flere dyktige ledere på Ullevål tidlig i karrieren som var veldig flinke til å inkludere oss unge og gi ansvar. Videre har vi mange sterke Deloitte-ledere som er gode på strategi og kommunikasjon. Dette er området som jeg har utviklet meg mye innen de siste 10 år. Tilslutt, så jobbet jeg tett med seniortunge ledere i Helse Sør-Øst og innen idretts-Norge, og de har lært meg politiske prosesser og hvordan jobbe med innflytelse.
Hva er ditt beste råd for å få det gjort?
Kombinasjonen av prioriteringer og disiplin er broen fra prat til handling.
I tillegg må du sikre at du har både sterk fysisk og mental helse, og søvn er helt avgjørende.
Bedriften
Hvordan bygger du tillit i teamet ditt, og hva gjør du for å få det beste ut av de du jobber med?
Jeg investerer mye tid i at alle skal bli kjent på et dypere plan. Vi kan, for eksempel, dele hendelser i livet som har formet oss. Jeg gir mye ansvar og beslutningsfrihet innen faste rammer. I tillegg kobler jeg to og to i ledergruppen til å eie strategiske tema på vegne av alle.
Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor?
Jeg tror ikke på en lederstil, men situasjonsbestemte lederstiler. Jeg bruker Erica Ariel Fox sin tilnærming "Winning from within". De fire lederstilene er "Dreamer", "Lover", "Thinker" og "Warrior", og jeg er helt bevisst hvilke av disse jeg trekker frem.
Har du vært i en situasjon der du måtte ta en vanskelig ledelsesbeslutning? Hvordan håndterte du dette?
Som toppleder, kommer det vanskelige beslutninger på løpende bånd. Jeg vektlegger å sikre en bred forståelse av problemstillingen, både ved bruk av data og kvalitative input. Videre snakker jeg med mange med ulike personer for å forstå ulike vinklinger, risikoer og muligheter. Tilslutt, handler det ofte om hvilke scenarier vi har og en helhetlig vurdering. Om det er høy grad av usikkerhet og liten tid, så er jeg ikke redd for å ta beslutninger for å komme fremover. Samtidig har jeg kontinuerlig en peilepinne ute for å vurdere risiko under situasjoner som dette.
Kan du dele en erfaring der du har sett en direkte positiv innvirkning på mangfold i en bedrift?
Jeg har jobbet aktivt med mangfold i 20 år. Det er ikke mangfoldet som er viktig, men en inkluderende kultur.
Men for å øke mangfold, så er det ikke en "sølvkule" som gir resultater, men mange. De senere årene har vi jobbet mer med "modige valg", og akkurat nå jobber vi med ekstern rekruttering og "batch-modellen". Kort forklart – om vi skal ansette 10 stykker så skal mangfoldet være eksempelvis 50/30/20. Dette gir noe fleksibilitet, men presser frem også nytenkning og økt bevissthet.
Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?
Vær bevisst og legg en plan for de første 2-3 stegene. Finn ut hva vil du med nettverket ditt, hvem kan du starte med og øv deg på å åpne samtaler. Bli komfortabel med å gå alene på konferanser. Da må du snakke med andre enn dine kollegaer.
Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg?
Si ja til utfordringer, selv om du er litt redd eller usikker. Selv om du av og til får en dør i fjeset, åpner det selv alltid et antall nye dører i etterkant.
Drivkraften
Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?
Bli god i noe, og du vil elske det. Invester i god helse og gode positive mennesker rundt deg. Livet er her og nå. Gjør noe gøy hver dag.
Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?
Det går bra! Det er et langt liv. Ikke strev så fælt etter den fjelltoppen. Kos deg på turen og ta vare på turkameratene dine.
Hvordan setter du mål, både profesjonelt og personlig?
Jeg har to personlige strategidager med meg selv hvert år. En i januar og en i august. Da reflekterer jeg over hva jeg må ha i livet mitt for å være glad og lykkelig, hvilke verdier som er viktig for meg, og hva jeg ønsker å oppnå på kort og lang sikt. Personlige og familie mål er viktigst.
Hva gjør du for å ta vare på deg selv sånn at du holder energinivået oppe over tid?
Jeg har et fast morgenrituale med fysisk og mentalt påfyll. Jeg spiser og drikker sunt, og trener 4-5 dager i uken. Samtidig så bruker jeg god tid med guttene hver kveld. Vi snakker om dagen, synger kanskje litt og klemmer hverandre. Det er balsam for sjelen.
Hvordan definerer du suksess, både personlig og profesjonelt?
Personlig – å komme til livets slutt og ikke angre noe særlig, og at guttene har en solid balast og er trygge på seg selv.
Profesjonelt – at folkene våre har fått muligheten til å utvikle seg sammen med kundene, og at vi har et stort positivt håndavtrykk på samfunnet og kloden. Jeg sier alltid at langsiktig profitt kommer, når alt annet er gjort riktig.
Fremtidsvisjoner
Hvilke endringer ønsker du å se i din egen bransje?
Konsulentene har en unik rolle i samfunnet. I ryggsekken har vi verdifull kompetanse og erfaringer som vi har bygget opp på tvers av bransjer og landegrenser, og i tillegg investerer vi mye i ny teknologi og er i forkant av trender. Denne ryggsekken trenger alle selskaper som skal gjennom en transformasjon tilgang på. Videre jobber vi for at alle, uansett mangfold, skal kunne lykkes i konsulentbransjen. Vi jobber mye med å tilrettelegge ulike, for at alle skal få like muligheter. AI vil endre bransjen og hvordan vi leverer våre tjenester, og vi må følge opp med enda dypere kundeforståelse og mer verdibaserte kommersielle modeller.
Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?
Vår forskning viser at fremtiden leder må utvikle ferdighetene innen å inspirere og istandsette andre, samt å samhandle i partnerskap og skape verdi på nye måter.
Vår State of Generative AI-undersøkelse viser at ferdigheter som etterspørres fremover er dataanalyse og prompting, kritisk tenkning og problemløsning, kreativitet, kommunikasjon, relasjonsbygging og resiliens /evne til å stå i endringer og utfordringer.
Hva er en viktig verdi du mener bør prioriteres mer i fremtidens bedriftskultur?
Høy integritet. Tillit er limet i samfunnet, og alle bør sikre at vi bygger opp en sterk tillit mellom mennesker, til selskaper og myndigheter og offentlig sektor.
Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å realisere dette?
Jeg drømmer om at når vi kommer til 2040, så har vi i AS Norge klart den nødvendige transformasjonen av samfunnet, næringslivet, offentlig sektor og styrket tilliten i samfunnet. Vi i Deloitte skal engasjere oss ved å bidra aktivt i transformasjonen, sikre tillit til selskapene og ta et bredere samfunnsansvar.
Hvordan ønsker du at karrieren din skal utvikle seg de neste fem årene, og hvordan ønsker du å påvirke gjennom det fremtidige arbeidet ditt?
Vi i Deloitte skal lene oss inn, lede an og samarbeide bredere for å sikre en positiv endring. Jeg ønsker å representere en ny generasjon av et mangfold toppledere som setter en trippel bunnlinje høyt på dagsordenen.