Finalist til Årets fremtidige styrekvinne 2024: Amalie Husby

Amalie Husby ble kåret til Årets unge idrettsleder 2024.

– Gode forbilder og mentorskap er viktig for å få flere kvinner inn i styrerommet

Presidenten i Norges studentidrettsforbund, Amalie Husby, er en av de unge kvinnene vi kommer til å se mer av på styrearenaen i årene som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Husby (25) er finalist til Årets fremtidige styrekvinne 2024, en utmerkelse som går til en lovende nykommer som viser stort potensial og ambisjon innen styrearbeid.

Hjerte som banker for idretten

Til daglig jobber Amalie, som er utdannet siviløkonom fra NHH med en mastergrad i Business Analytics, med data og analyse innenfor Audit & Assurance i Deloitte. Men mange kjenner nok navnet hennes fra idrettsmiljøet, der hun til tross for sin unge alder har markert seg som en lederskikkelse å regne med. Hun er nemlig president i Norges studentidrettsforbund, en fellesorganisasjon for studentidrettslag ved norske universiteter og høgskoler med 50 000 medlemmer. I 2024 ble hun utnevnt til Årets unge idrettsleder – i konkurranse med 70 deltakere. 

Husby begynte å engasjere seg i studentidretten da hun startet på studiene i 2018. Etter hvert ble hun leder for idrettsforening på NHH, og deretter styremedlem i forbundsstyret i Norges studentidrettsforbund. I 2024 stilte Amalie Husby som kandidat til presidentvervet – og vant. 

– Jeg er Norges yngste særforbundspresident, forteller hun. 

At Amalie skulle få lederverv allerede tidlig i 20-årene har kanskje ikke kommet som en overraskelse på de som kjenner henne. 

– Hele livet har jeg vært aktiv, utadvent og glad i ansvar. Jeg var nok en litt veslevoksen type som barn, smiler Husby. 

Hva har vært din viktigste drivkraft for å påta deg et toppverv ved siden av en krevende jobb? 

– Den største motivasjonen min har vært nettopp det vi arbeider for i studentidretten – å få flere studenter inn i idretten. Det er et fellesskap som sikrer en god og trygg studietid, skaper engasjement og ikke minst, gjør deg sterkere både fysisk og psykisk, sier Amalie.

Hun utdyper:

– Dessuten er det en mulighet til å utvikle meg som leder og som person. Jeg har fått tatt del i mentorprogrammet til NSI og NIF, og vokste veldig i den prosessen. Styrevervet gjør at jeg kan lære av og samarbeide med veldig mange flinke mennesker. 

Kjent på «flink pike-syndromet»

Husby innrømmer at det ikke alltid har vært like lett å ta plass og vite hvordan man skal nå frem.

– Jeg har jo, i likhet med mange andre, lidd av «flink pike-syndromet», og det dukker opp i ny og ne fortsatt. Dette stikker kjepper i hjulene for mange kvinner, tror jeg. 

Hun understreker at gode forbilder og mentorskap er avgjørende for å motivere kvinner til å engasjere seg i styrearbeid.

Hvordan balanserer du rollen din som president og styreleder med full jobb?

– Jeg er veldig heldig som har en fleksibel arbeidsgiver som ser verdien av arbeidet jeg gjør i Norges studentidrettsforbund. Det krever god kommunikasjon, god planlegging og hard prioritering. Akkurat det siste er noe jeg er blitt mye bedre til. Og så er jeg enormt takknemlig for dialogen jeg har med generalsekretæren i forbundet og med coachen min på jobb, sier Amalie.

Hva er dine beste råd til kvinner som ønsker å utforske mulighetene for styreverv?

– Prat med flinke kvinner og ikke vær redd for å ta plass. Jeg må alltid litt ut av komfortsonen når jeg sender en e-post om en kaffeprat, legger ut et LinkedIn-innlegg eller skal fortelle om mine prestasjoner, men det er slik man vokser. Grip mulighetene og ta sjansen!