Scrolle, scrolle, scrolle: Skulle du ønske deg litt mer mobilfri tid?

Nytt år, mer avlogga?

Er du en av de som går inn i det nye året med ambisjoner om å trene mer, spise sunnere og være mer effektiv på jobb? Her i redaksjonen har vi et annet nyttårsforsett – å være mindre på skjerm! Kanskje vi kan inspirere deg til å gjøre det samme?

Publisert

En av de store snakkisene i 2024 var NRK-serien "Avlogga", hvor Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet levde uten smarttelefon et helt år. 365 dager uten scrolling på Instagram og Tiktok, uten Snapchat, Vipps og VG. Og resultatet? Begge to opplevde å være mer tilstede i øyeblikket, få dypere relasjoner med menneskene rundt seg og mer tid til å være fysisk aktive – i tillegg til en voldsom økning i målt hjerneaktivitet. 

Skapt for å gjøre deg hekta 

Føler du deg litt for avhengig av mobilen? For de fleste av oss er smarttelefonen en dings vi ikke kan leve uten – og som vi har med oss absolutt hele tiden. Ikke så rart egentlig, for vi bruker den til alt fra underholdning og sosiale medier, til å sende jobbmailer og kjøpe togbilletter, til å betale regninger, ta feriebilder og finne en kjæreste. Og mye mer. Nettopp fordi mobilen har så mange funksjoner, har den blitt et uunnværlig verktøy i hverdagen. 

Men hva gjør egentlig den konstante tilgangen sosiale medier og andre plattformer som bombarderer oss med informasjon og distraksjoner med oss? Vi kan alltid velge bort kjedsomhet – det er bare å plukke opp telefonen og få en kjapp dopamin-dusj. Teknologien er nemlig utformet for å holde på oppmerksomheten vår gjennom nøye uttenkt design og algoritmer som fører til konstant stimulering. Du har sikkert selv opplevd å bare skulle sjekke e-post, for deretter å være dypt inne i feeden på Instagram en halvtime senere. 

Tenk etter: Når satt du sist på kafe og lot tankene vandre – uten å scrolle på mobilen? Var på ferie uten å lese jobbmail? Eller gikk tur uten å ha en podcast på øret? 

I en tid hvor skjermene er overalt – fra morgen til kveld – blir det stadig viktigere å ha et bevisst forhold til vårt digitale forbruk. Faktum er at mobilen for ofte stjeler tid vi i stedet kunne lagt på andre ting vi vet kroppen og hjernen har godt av, for eksempel søvn, hvile, mosjon og å være sammen med venner.

Kanskje 2025 er året hvor du skal sette mål om å være litt mindre tilkoblet? 

Digital detox

Det er mange måter å ta seg en "digital detox" på. De færreste ønsker kanskje å gjøre som gutta i "Avlogga" og legge vekk smarttelefonen et helt år. Start med å se på hvor mye du faktisk er på telefonen i løpet av en dag og sett et realistisk mål for deg selv. 

Uansett hvordan du velger å gjøre det, bør du forbedre deg på at det kommer til å bli tøft i starten. Kanskje vil du føle på rastløshet, angst for å gå glipp av noe og en konstant trang til å sjekke mobilen. Men etterhvert som tiden går blir det lettere å håndtere, og impulsen om å dra fram telefonen hver eneste gang du har fem minutter til overs, vil forsvinne. 

Sov bedre og bli mer kreativ  

En digital detox er gull både for mental og fysisk helse. Mange opplever at en pause fra digital stimuli og distraksjoner kan redusere stress og angst. Vi vet også at det kan føre til bedre søvnkvalitet, siden skjermbruk før leggetid påvirker hjerneaktiviteten i første fase av søvnen. 

Du kommer sannsynligvis også til å oppleve at det blir lettere å konsentrere seg om krevende oppgaver. Visste du at hjernen vår egentlig ikke kan multitaske? Vi trenger rett og slett fri fra forstyrrelser for å klare å fordype oss i en arbeidsoppgave, lese en tekst eller lytte aktivt til det kollegaen sier. Hver gang mobilen piper eller skjermen lyser opp, brytes fokuset og du må starte på nytt.  

Mange merker dessuten en økning i kreativitet og fysisk aktivitet når de tar en pause fra skjermene.  Å la tankene vandre – dagdrømme – er essensielt for å få gode ideer. Men når vi alltid er på skjerm blir tiden vi bruker "alene i vårt eget hode" redusert. 

En ny begynnelse

Å koble av fra det digitale kan virke som en utfordring i et samfunn hvor vi blir mer og mer integrert med teknologi, men fordelene er klare: Mer tid, mer kreativitet, bedre konsentrasjon og dypere relasjoner med menneskene rundt deg. Bruk "Avlogga" som en inspirasjon og lag nye digitale vaner i 2025!