Finalist til Styrekvinnen 2024: Siri Nilssen

Siri Nilssen har en rekke styreverv i både Norge og Sverige.

– Fremtidens næringsliv vil kreve en ny type lederskap

Konsernleder i Amesto AccountHouse og Amesto TechHouse/Solutions, Siri Nilssen, tror det er behov for å utfordre og endre den tradisjonelle forståelsen av lederskap og styrearbeid.

Publisert Sist oppdatert

Siri Nilssen er finalist til Styrekvinnen 2024 – en pris som tildeles kvinner med solid erfaring og dokumenterte resultater fra styrearbeid.

En mor som viste vei 

Siri Nilssen har en imponerende faglig bakgrunn. Hun er utdannet siviløkonom fra BI med spesialisering i regnskap og skatt, og har i tillegg en master i revisjon og regnskap fra Norges Handelshøyskole. På toppen av det hele har hun nylig fullført en Executive Master i Sustainable Business Strategy ved Norges Handelshøyskole. 

Verdien av utdanning ble innprentet i henne fra tidlig alder. 

– Min mor var en fantastisk rollemodell. Hun var en ambisiøs karrierekvinne som tok høyere utdanning på kveldstid, og viste meg og mine to søstre at kvinner kan oppnå hva vi ønsker. Det var hun som inspirerte meg til å søke meg til Handelshøyskolen BI i Sandvika, forteller Nilssen. 

Siden den gang har det gått slag i slag. Nilssen startet karrieren i PricewaterhouseCoopers, og har deretter hatt lederstillinger på tvers av ulike bransjer, fra revisjon til venture capital. Hun har vært CFO i Adecco, og de siste ti årene har hun hatt ledende roller i Amesto-gruppen. I dag er hun konsernleder i Amesto AccountHouse og Amesto TechHouse/Solutions, roller hun kombinerer med en rekke styreverv i både Norge og Sverige – blant annet som leder av hele åtte styrer. 

Styret som katalysator for endring

Hva har vært den viktigste drivkraften for å engasjere deg i styrearbeid? 

– Den største motivasjonen min har vært å utnytte min økonomiske innsikt og ledererfaring til å skape robuste, fremtidsrettede organisasjoner, sier Siri og utdyper:

– Jeg drives av troen på at et godt styre kan være en katalysator for positiv endring og innovasjon. Å kunne kombinere min økonomiske forståelse med en strategisk visjon for å hjelpe organisasjoner å navigere i et komplekst og stadig skiftende forretningslandskap, har vært både utfordrende og utrolig givende.

Nilssen forklarer at styrevervene har kommet som en naturlig del av karriereutviklingen, men også gjennom nettverk. Den faglige tyngden, evnen til å levere resultater og åpenheten for nye utfordringer utgjør en ettertraktet kombinasjon i styrerommet.

– Jeg har blitt invitert til styreverv hvor det har vært behov for min kompetanse innen økonomi, ledelse, strategi og operasjonell erfaring. Min bransjeerfaring, operasjonelle bakgrunn og de resultatene jeg har oppnådd som CEO, har vært avgjørende. 

Hvordan balanserer du rollen din som styremedlem med andre forpliktelser? 

– Jeg er god til å prioritere, delegere og være tilstede der jeg er. Det er en kontinuerlig øvelse i prioritering og effektivitet. Jeg har dyktige personer rundt meg, og det viktig for meg å utvikle selvstendige team. For at jeg skal kunne yte mitt beste i alle roller må jeg dessuten sette av tid til å lade batteriene – og trening en arena hvor jeg kobler av og henter energi, forteller Siri. 

Behov for å demystifisere styrets rolle 

Fra 1. januar 2024 er det krav til kjønnsbalanse i norske AS-styrer, og vi mangler rundt 13 000 kvinnelige styremedlemmer fram mot 2028. Hvordan bør vi gå frem for å rekruttere flere kvinner og sikre mangfoldig kompetanse? 

– Jeg må si det overrasker meg, for det er nok at talentfulle og dyktige kvinner i næringslivet som er mer enn kvalifisert til å inneha roller og bidra i styrearbeid. Samtidig tror jeg dessverre det er et behov for å demystifisere styrets rolle og ansvar, sier Siri Nilssen. 

Hun nevner opplæringsprogrammer, nettverksmuligheter og mentorordninger som viktige tiltak for å inspirere kvinner til å ta steget inn i styrearbeid. I tillegg tror Nilssen det er på tide at vi utfordrer og endrer forståelsen av lederskap og styrearbeid: 

– Vi må faktisk verdsetter det unike perspektivet og den kompetansen kvinner bringer til bordet, ikke bare tenke at vi skal fylle en kvote. Videre må vi sikre at rekrutteringsprosesser er rettferdige og inkluderende, og at de aktivt søker etter og verdsetter mangfold.

Nilssen har flere gode råd til kvinner som ønsker å ta en plass rundt styrebordet. 

– Det er viktig å bygge og vedlikeholde et profesjonelt nettverk, søke kunnskap og erfaringer som er relevante for styrearbeid, og ikke være redd for si ja til utfordringer. 

Og det kanskje viktigste av alt, mener konsernlederen: 

– Tro på din egen verdi og det unike perspektivet du kan bringe til et styre.