Finalist til Styrekvinnen 2024: Siri Olstad

Siri Olstad har en imponerende styreportefølje.

– Mangfold er avgjørende for lønnsom drift, innovasjon og langsiktig suksess

Etter 23 år som konsernadvokat i store internasjonale selskaper, har Siri Olstad en imponerende bredde i kompetansen hun bringer inn i styrerommet.

Publisert Sist oppdatert

Olstad er finalist til prisen Styrekvinnen 2024 – som tildeles en erfaren styrekvinne med flere års erfaring og dokumenterte resultater fra styrearbeid. I dette intervjuet snakker hun om verdien av å ha flere styreverv, hvorfor mangfold er viktigere enn noensinne, og hva som skal til for å få flere kvinner til å ta plass rundt styrebordet. 

Har bevisst jobbet bredt 

Olstad har en juridisk embetseksamen fra Universitetet i Bergen, og har i over to tiår jobbet som konsernadvokat hos store, internasjonale aktører innen olje og gass – blant annet Aker Solutions, Aibel og Archer. 

Etter et år som privatpraktiserende advokat gikk hun nylig inn som den første kvinnelige partneren i Simonsen Vogt Wiigs' stavangerkontor. 

– Jeg slår et slag for kjønnsbalanse, også i advokatbransjen, sier Olstad med et smil. 

I tillegg til jobben som advokat, der hun yter advokattjenester til næringskunder, har Siri flere styreverv. Styrevervene hennes spenner over et bredt spekter og flere bransjer, inkludert personellutleie, rekruttering og headhunting, internasjonalt større selskap for brønntjenester, teknologiselskap, samt oppstartsselskap og scale-ups med fokus på fornybar energi, innen havvind og elektrisitetsoptimalisering. Olstad har også flere styrelederverv, blant annet for Steinerskolen i Stavanger. 

Siri har vært bevisst på å bygge bred kompetanse gjennom hele karrieren, innen alt fra forretningsdrift, strategi og ledelse, og arbeidsrett, via strategiske forhandlinger og håndtering av sensitive rettstvister, betydelige anbud og utbyggingsprosjekter, til compliance og corporate governance, personvern, bærekraftsrapportering, HMS og risikostyring – og mye mer. Denne allsidige erfaringen tror hun er en viktig styrke i styresammenheng.

– Det har gitt meg en inngående forståelse for hva som kreves for å oppnå lønnsom og bærekraftig drift, som er hovedoppgaven for et styre, sier Olstad og fortsetter:

– På den måten kan jeg være en solid bidragsyter i ulike styrer, på tvers av mange næringsområder.

Menneskerettigheter, miljø og mangfold

Hva har vært drivkraften din for å engasjere deg i styrearbeid? 

– Først og fremst har jeg ønsket om å bidra til selskapers strategiske utvikling og verdiskaping. Det å bruke kreative evner og fagkunnskap til å bidra til lønnsom vekst, samtidig som jeg stadig lærer noe nytt, er noe av det kjekkeste jeg kan drive med, sier Olstad. 

– Samtidig vil jeg gjerne få bidra til å bevise at kvinnelig ledelse, mangfold og tilstrekkelig og reell kjønnsbalanse er avgjørende for lønnsom drift, innovasjon og langsiktig suksess. 

Vi lever i en verden som blir stadig mer polarisert, og hvor politisk ledelse i USA har erklært en ny linje i mangfold-, miljø- og klimaspørsmål. Hvilke tanker gjør du deg om det? 

– Jeg ser med stor bekymring hvor fort enkelte selskaper endrer policy med hensyn til mangfold og bærekraft når toneangivende politikere skifter kurs. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi holder fast ved disse viktige verdiene, og jobber vedvarende med å implementere dem. Dette gjelder spesielt i styrer, som er selskapers øverste ledelse. 

– Jeg gidder ikke være noe glansbilde

Å være partner i et stort advokatfirma krever sin kvinne. Du sjonglerer denne rollen med styreverv, hvordan får du det til? 

– God tidsstyring og knallhard prioritering, svarer Siri Olstad kjapt og utdyper:

– Som partner har jeg heldigvis friheten til å styre arbeidsmengden min selv, og kan justere litt, alt ettersom hva klienter og styreverv krever. Men det er ikke til å stikke under en stol at det fordrer betydelig arbeidsinnsats, fleksibilitet, kommunikasjon og grensesetting, for å balansere det hele.

Hun forteller at samboeren er en solid støtte på hjemmebane – en uunnværlig medspiller som får alt til å henge sammen, og som forstår at yrkeslivet i perioder krever sitt. Også de to tenåringsdøtrene heier på mamma. 

– De motiveres av det jeg driver med og ønsker at jeg skal arbeide med det jeg gjør. De ser hvor godt jeg trives med jobben min.

Olstad legger til at balanse er nøkkelen – ikke bare for seg selv, men for hele familien. 

– Familien er alltid førsteprioritet, selv i perioder med høy arbeidsbelastning. Da må heller andre ting vike, men det er greit. Livet går i faser. 

Hun har lært seg å akseptere at ikke alt trenger å være på stell til enhver tid. 

– Ofte tenker jeg: «f*** it», bilen får være skitten, og jeg får ikke levert hjemmebakt kake. Jeg gidder ikke prøve å være et glansbilde, men jeg gjør nok ting bra nok, og lever fint med det, humrer Siri Olstad. 

Kvotering må til 

Noen ser på lovkravet om kjønnsbalanse i norske AS-styrer som en tvangstrøye og mener det fører til at styremedlemmene blir valgt på bakgrunn av kjønn og ikke kompetanse. Hva tenker du om det? 

– Jeg har ikke tenkt å skjemmes av å bli kvotert til enkelte verv, eller tenke negativt om kvotering. Dessverre måtte dette grepet til for å bringe oss fremover, og det har åpenbart positive effekter. 

Olstad forteller at hun har fått alle sine styreverv som et resultat av anbefalinger fra andre. 

– Jeg har sjelden takket nei til utfordringer og har ikke vært redd for å påta meg ansvar innen nye områder. Gjennom årene har jeg bygget relasjoner og kompetanse, og dette har ført til nye styreposisjoner.

Hun mener at ubetalte verv kan være en fin inngangsport til styrearbeid. 

– Jeg tok ubetalte verv i Advokatforeningen, sentralt og lokalt, gjennom flere år, samt i større konsern. Slik fikk jeg solid erfaring og kunne etterhvert kreve betalte verv. 

Målrettede tiltak for bedre kjønnsbalanse

Siri Olstad er tydelig engasjert når hun snakker om hvordan vi skal gå frem for å rekruttere flere kvinner til norske styrer. 

– Vi må tilby opplæringsprogrammer og mentorordninger for kvinner som ønsker å gå inn i styrearbeid, slik at de får nødvendig kunnskap og selvtillit, sier hun. 

Og siden Siri ikke er en person som sitter og venter på at noe skal skje, har hun allerede tatt initiativ på egen hånd. Snart skal hun tilby en serie gratis kurs og foredrag om styrearbeid i SVW sine nye lokaler i Stavanger.

 – Jeg skal dele videre min erfaring og bidra til mer mangfold og kjønnsbalanse i styrerom på denne måten, sier hun. 

Hun er klar på at virksomhetene selv har en jobb å gjøre med hensyn til å sette sammen et kompetent og kjønnsbalansert styre, og mener selskaper bør se på rekrutteringsprosessene sine for å sikre at de aktivt søker etter og vurderer kvinnelige kandidater til styreverv.

Men selv om vi ikke er i mål enda, er Olstad optimistisk med tanke på fremtiden.

– De fleste virksomheter vil før eller siden innse at et mangfoldig og kompetent styrerom er det som lønner seg i lengden.